A bahá’í hit világszintű vezető testületének megválasztásával teljesedik ki április 29-én a világszerte, 100 000 helységben kezdődött választási folyamat.

Az Igazságosság Egyetemes Házának székhelye (Haifa, Izrael)

170 nemzet képviselői adják le szavazataikat az Igazságosság Egyetemes Házának kilenc tagjára. Az ötévente választott testület székhelye a Bahá’í Világközpontban, a szentföldi Haifában van.

A bahá’í választások megkülönböztető jegye, hogy nincs jelölés, kampány és beszélgetés arról, hogy kit kéne megválasztani.

A választók – az országos vezető testületek tagjai – titkos szavazással írják fel annak a kilenc személy nevét, akit legalkalmasabbnak tartanak Hitük legfelsőbb testületének tagságára.

A bahá’í írások szerint azokat kell kiválasztani, akik legjobban egyesítik magukban a szükséges feltételeket: „az önzetlen odaadást, a jólképzett szellemet, a nyilvánvaló képességeket és a megfontolt tapasztalatot”.

A bahá’í-ok számára az Igazságosság Egyetemes Háza a legfelsőbb testület. Feladata a világszintű bahá’í közösség vezetése, válaszadás a változó világhelyzetre, a bahá’í zarándoklatok megszervezése, a bahá’í szent helyek fenntartása és a nemzetközi bahá’í alapok felügyelete.

Minden 21 év feletti férfi választható az Igazságosság Egyetemes Házába. Nők és férfiak egyaránt szolgálnak az összes többi bahá’í intézményben: világszintűekben, kontinentálisokban, országosokban és a körülbelül tízezer helyiben.

A választási folyamat jóval egy éve kezdődött, amikor kb. 100 000 helységben a bahá’í-ok küldötteket választottak, akik országuk vezető testületét, az Országos Szellemi Tanácsot választották meg.

Ezen országos tanácsok tagjai – köztük 9 fő Magyarországról – Haifában gyűlnek össze április 29. és május 2. között a Nemzetközi Bahá’í Konvención.

Körülbelül 1200 küldöttet várnak a konvencióra. A megjelenni nem tudók postán küldik el szavazataikat.

Az Igazságosság Egyetemes Háza intézményének létrehozását Bahá’u’lláh, a bahá’í hit alapítója írta le.

Kapcsolódó oldalak:
A bahá’í igazgatási rend
Az eredeti cikk angolul, nagyfelbontású képpel


Címkék: ,