Phil Morrison és Keith Williams írták a Pekingi Olimpiai Játékok egyik hivatalos dalát. Ők voltak az egyetlen amerikai származású művészek, akiknek a dala bekerült a kiválasztott 30 zenemű közé. A nyertes dalok között csak néhány olyan akad, amelyet Kínán kívülről neveztek be.
Phil Morrison basszusgitáros és Keith Williams zongorista szerezték a “Sok szerencsét, Pekingi Olimpia”, a pekingi 2008-as olimpiai játékok egyik hivatalos dalát.A két amerikai bahá’í jazz zenész dala, a Beijing Olympics Hao Yuing (Sok szerencsét, Pekingi Olimpia) című szerzeménye ötvözi a kínai zene, a brazil szamba és amerikai jazz stílusait.
A versengés négy évvel ezelőtt kezdődött, és a szervezők elmondása szerint egyedül az utolsó fordulóba több mint 3000 nevezés érkezett.
Bár a világ minden részéről küldtek be dalokat, a szabályok kimondták, hogy a szerzeményeknek tükrözniük kell „Peking és Kína egyedülálló kulturális hátterét és humanizmusát”.
Morrison és Williams, akik régóta bahá’í-ok az elmúlt évtized során számos alkalommal készítettek stúdiófelvételt, valamint léptek fel Kínában.
Daluk szövege a bahá’í hit egyes alapelveit közvetíti: „Az emberiség egyetlen család – a föld ünnepelni fogja a világegységet”, illetve „A mindenekre kiterjedő békét és barátságot hirdetve a világ összegyűlik…”
Egy dobossal vagy más hangszeres zenésszel kiegészülve a páros a Phil Morrison Trió néven, Keith Williams vezetésével lép fel.
A basszusgitáros és zeneszerző Morrison gyakorlatilag egész életében zenészként dolgozott, kezdetben szülővárosában, Bostonban, később pedig nemzetközi turnékon. Öt éven keresztül játszott Freddy Cole (Nat King Cole öccse) zenekarával, amelynek során gyakran lépett fel Brazíliában. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Brunswick-ben él.
Keith Williams, a San Francisco-ból származó énekes, zongorista és zeneszerző a Bostoni Berklee Zeneakadémián végzett. Fellépett Dizzy Gillespievel és Lionel Hamptonnal, valamint öt éven keresztül saját triója volt Atlantában. Szintén Brunswick-ben él.
A World Unity Jazz Ensemble (Világegység Dzsessz Zenekar) vezetőiként -ezt a zenekar nevet egyébként bizonyos fellépések alkalmával még mindig használják – Morrison és Williams együtt adták ki a China Sky (Kínai Égbolt) valamint Hollow Reed (Nádsíp) című albumokat.
Az olimpiai dalversenyen győztes szerzemények között sok himnusz található, de Williams úr szerint a Sok szerencsét, Pekingi Olimpia inkább játékos hangulatú.
A „Gyere, csatlakozz hozzánk, az emberiség családjához” szöveget is tartalmazó dal szerepelni fog a Sony Music által kiadott hivatalos Olimpiai CD-n.
Az olimpiára írt szerzeményük meghallgatható a világhálón is: www.philmorrisontrio.com.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »