A bírósághoz forduló bahá’í-ok „el nem ismert panasz” vagy „a panasz elutasítva” szövegű határozatokat kaptak. Mindkét dokumentum a következővel zárul: „A bíróság döntése végleges.”Az új iskolai tanév kezdetével újra zárt ajtókra találnak azok a fiatal iráni bahá’í-ok, akik szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban. Habár közreadott állásfoglalásában az iráni kormány azt állítja, hogy mindenki szabadon járhat egyetemre, az utóbbi hetek beszámolói mégis azt mutatják, hogy továbbra is hatályban van az a fajta gyakorlat, amely meggátolja, hogy a bahá’í-ok részt vehessenek a felsőoktatásban. Azok az érintett diákok, akik megpróbáltak ezen az ősszel egyetemi felvételt nyerni, most azzal szembesülnek, hogy a felvételi vizsgáik eredményeit befagyasztották, és ezzel kapcsolatos aktáik a nemzeti vizsgáló szervezet honlapján „hiányosként” vannak feltüntetve.
Azokat a bahá’í-okat, akik az előző években már sikeres egyetemi felvételt nyertek, továbbra is távol tartják az egyetemekről.
Azokat is mély csalódás ért, akik a bíróságokon kerestek jogorvoslatot, mivel ügyeiket elutasították.
„Ahogy az előző négy évben láttuk, az iráni kormány továbbra is fondorlatos trükkökkel próbálja megakadályozni, hogy az iráni bahá’í fiatalok felsőoktatásban részesüljenek” – nyilatkozta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
„A kormány politikájával azt próbálja elérni, hogy bezárja az egyetemek kapuit a bahá’í-ok előtt, s ezt annak ellenére teszi, hogy Iránt elvileg kötik a nemzetközi jog rendelkezései, így az oktatáshoz való jogok is.
„Szeretnénk felhívni a nemzetközi közösséget, továbbá a professzorokat, oktatásszervezőket és diákokat világszerte, hogy emeljék fel hangjukat a hátrányosan megkülönböztetett iráni diákok nevében” – mondta Dugal asszony.
Perzsiai riportok szerint ebben az évben az a hatóságok fő eszköze arra, hogy megakadályozzák egyes emberek egyetemi beiratkozását, hogy zárolják a felvételi eredményeiket, és felvételi aktáikat „hiányosként” tüntetik fel.
Ezt a taktikát már múlt évben is alkalmazták, de ebben az évben már nyilvánvalóvá vált, hogy a bahá’í diákokat már korábban azonosították a felvételi eljárás során.
Amikor a diákok megpróbáltak bejelentkezni az országos egyetemi felvételi vizsgák honlapjára, vizsgaeredményeik helyett az oldalon az állt: „Hiba – Hiányos fájl” (lásd lentebb az oldalt perzsául és angol fordításban)
Azon a honlapon, melyre a rendszer automatikusan átirányította őket, egy olyan internet cím volt, melyen ezek a szavak voltak olvashatók: „hiba – bah” – ami nyilvánvaló jelzés arra, hogy aktáikat azért jelölték „hibásnak”, mert vállalják a hitüket. (A teljes cím: http://82.99.202.139/karsarasari/87/index.php?msg=error_bah)
A hibaüzenet annak ellenére megjelent, hogy ezek a diákok kötelességtudóan kitöltöttek minden szükséges dokumentációt, és eredményesen vizsgáztak.
A 2007-2008-as tanévben a több mint ezer bahá’í diák közül, akik elmentek felvételizni és sikeresen teljesítették a felvételi vizsgát, majdnem 800-at zártak ki, azzal az indokkal, hogy „aktájuk hiányos”.
Teljes akta nélkül Iránban lehetetlen beiratkozni az állami egyetemekre és a legtöbb magánegyetemre is.

A bíróság sem védi a bahá’í-okat

Azok a diákok, akik sérelmezték, hogy aktáikat helytelenül hiányosnak minősítették, mindezidáig süket fülekre találtak az iráni bíróságokon.
Egy múlt áprilisi döntésében az Adminisztratív Törvényszék 1-es számú Tanácsa elejtette annak a bahá’í diáknak az ügyét, aki panaszt nyújtott be a Országos Oktatási és Értékelési Szervezet (EMEO) ellen.
„Mivel az EMEO nem ismeri el, hogy a felperes eleget tett minden követelménynek, a felperes ügyét érdemtelennek nyilvánítjuk és ejtjük.” – határozott a bíróság.
Ugyanez a bíróság utasította el egy másik egyetemista kérelmét, akit vallási nézetei miatt bocsátották el az egyetemről, és újrafelvételét kérelmezte.
Ebben az elutasításban a bíróság az 1991-es Golpaygani Memorandumra hivatkozott, mely egy széles körű tervet vázol fel az egész iráni vallási kisebbség „előrehaladásának és fejlődésének” megakadályozásáról, beleértve azt is, hogy a közösséghez tartozó diákokat száműzik az egyetemekről.
Egyes oknyomozó újságírók azt is megemlítik, hogy az egyetemekre beiratkozott bahá’í-okat – és belőlük immár nagyon kevés van – továbbra is kitiltják az iskolákból, amint vallási nézeteikről tudomást szereznek.
2008. augusztusban például a Fazilat Egyetem egyik diákját – akinek csak 3 hete volt már a diplomáig –, előállították a hatóságok, és amikor nem volt hajlandó megtagadni a hitét, elbocsátották az egyetemről.
A kormány megtévesztő üzelmei ellenére egyre több támogatóra találnak a bahá’í diákok Iránon belül és kívül egyaránt.
Közülük jelentősnek mondható Ahmad Batebi, a prominens ember jogi aktivista cikke, aki jelenleg is száműzetésben van. „A bahá’í-ok és a felsőoktatás Iránban” című, 2008. szeptember 2-án,a Rooz Onlineban megjelent cikkében Batebi határozott hangon tiltakozik a felsőoktatásból való kitiltás és a közösség általános üldözése ellen Iránban.
forrás és a kép copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat (Az eredeti perzsa dokumentumok és angol fordításuk linkjeivel)

Kapcsolódó hírek:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »