Uvira, Kongói Demokratikus Köztársaság – A közeli háború és egy sereg más pénzügyi és biztonsági akadály sem tartott vissza közel 800 főt attól, hogy eljusson egy történelmi jelentőségű bahá’í konferenciára Uvirába.

Az uvirai bahá’í konferencia 800 embert vonzott.


A résztvevők többsége a Kongói Demokratikus Köztársaságból jött, de 13-an Burundiból, négyen pedig Ruandából érkeztek.
„Bár minden személyes holminkat elvették tőlünk útközben, mégis sikerült eljutnunk a konferenciára” – nyilatkozta az Uvirától nyugatra fekvő tartományban élő Francois Njiangani.
Huszonegy fő érkezett Észak-Kivu tartományból, amely jelenleg zavargások helyszíne. A Dél-Kivu tartományban található Uvira mintegy 200 km-re fekszik Goma várostól, Észak-Kivu székhelyétől.

Uvira mindössze körülbelül 200 km-re délre fekszik Goma várostól, Észak-Kivu tartományi székhelytől, ahol a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó zavargások jó része zajlik.

Njiangani úr jelezte, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzet nem riasztotta el bahá’í tevékenységeinek folytatásától. Elmondta, hogy hazatérve újból a közösségépítés feladatának kötelezi el magát, amelyről úgy nyilatkozott, mint „a kivezető út, segítség az emberiség egészének.”
Az Észak-Kivuból érkező Ngoy Kalonda véleménye szerint a konferencia reményt adott neki és arra ösztönözte, hogy saját közösségében is tovább folytassa a bahá’í tevékenységeket.
Egy Uvira körzet-beli biztonsági tiszt, aki korábban nem ismerte a bahá’í alapelveket, részt vett néhány ülésen, majd kijelentette, hogy szerinte a konferenciát épp „a legjobbkor, a legjobb helyen” tartották.
Elmondta, hogy ha a bahá’í-ok képesek átültetni a gyakorlatba a békéről és egységről szóló tanításaikat, és üzenetüket sikerül valamennyi földrészen elterjeszteniük, a világ át fog alakulni.
A konferencia a november 15-16-án zajló három összejövetel egyike volt – a másik kettőt az indiai Bangaloreban illetve a Közép-Afrikai Köztársaságban található Banguiban rendezték. Mindhárom esemény egy 41 részből álló bahá’í tanácskozás-sorozat keretében zajlott, amelyet négy hónap leforgása alatt tartanak világszerte.
A konferenciák célja, hogy a bahá’í-ok tanácskozhassanak a szomszédság szintjén zajló kiemelt tevékenységeik fejlődését illetően, valamint hogy terveket készíthessenek az elkövetkező hónapokra.
„Szinte az volt az érzésünk, hogy a jelenlévők örömének és lelkesedésének heve vetélkedett a perzselő afrikai nap erejével” – nyilatkozta a hangulat érzékeltetésére az egyik uvirai résztvevő.
A tanácsozás olyan reménykeltő volt, hogy akadt, aki 300 kilométert gyalogolt Lulenge tartománybeli otthonától a helyszínig.

A Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban rendezett konferencia szintén mintegy 800 főt vonzott. Az összejövetelt a parlament épületében tartották.

Hasonló történeteket jelentettek a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban megrendezett konferenciáról is, ahol több mint negyvenen voltak olyanok, akik 50 és 100 km közötti, – esetenként még ennél is nagyobb – távolságot tettek meg gyalog, hogy megérkezzenek az esemény helyszínére, amely az országban az első ilyen jellegű bahá’í rendezvény. A konferenciára hozzávetőleg 800-an érkeztek, ez a szám meghaladta az ország legnagyobb termének befogadó képességét, így azt a parlament épületében rendezték meg – ez volt a legnagyobb csarnok, amelyet a szervezők keríteni tudtak a várható tömeg számára.
Majdnem kétszer ennyien, körülbelül 1500-an vettek részt a bangalore-i konferencián, amely az indiai résztvevők mellett Sri Lankáról és az Andaman szigetekről is fogadott érkezőket.
Nagy volt az izgalom, mivel az Igazságosság Egyetemes Háza, a bahá’í hit vezető választott testülete hívta össze a 41 tanácskozást és külön üzenetet intézett minden egyes összejövetelhez.

Az indiai Bangalore a november 15-16-i hétvégén adott helyet a harmadik bahá’í konferenciának, melyek egy 41 összejövetelből álló sorozat részét képezik

A példa nélkül álló konferencia-sorozat a bahá’í-ok ötéves erőfeszítésének félidejében zajlik, amelynek célja tevékenységeik decentralizálása, ennek keretében áhítattalálkozókat , tanulóköröket , gyermek- és ifjúsági osztályokat szerveznek a szomszédság szintjén.
Az egyes konferenciákról szóló jelentések elolvashatók a http://news.bahai.org/community-news/regional-conferences/ internetes oldalon.
A Magyarországhoz legközelebbi konferencia 2009 február 7-8 között lesz Frankfurtban (Németország).

Kapcsolódó oldalak:
Eredeti cikk és nagyfelbontású képek (angolul)
Kapcsolódó multimédia:
Videók a 41 nemzetközi bahá’í konferenciáról (angolul)

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »