Iránban legkevesebb hat bahá’í-t tartóztattak le 2009. január 14-én. Egyikük a Nobel-békedíjas Sirin Ebadi nevéhez köthető emberi jogi szervezeteknél dolgozott. A legfiatalabb független világvallás követőinek üldözése folytatódik. A bahá’í-ok bebörtönzésének ügye újra rávilágít az emberi jogok általános helyzetére Iránban.
Az Iránból kapott jelentések szerint a hat személy letartóztatására azt követően került sor, hogy a kormány titkos ügynökei razziát tartottak legkevesebb 11 bahá’í személy otthonában. A razziák során lefoglaltak bahá’í könyveket, számítógépeket és fényképeket is.
A letartóztatott személyek között volt Jinous Sobhani, aki a Taposóaknák Áldozatait Védő Szervezetnél, valamint az Emberi Jogok Védelmezői Központnál dolgozott asszisztensként. Mindkét szervezetet Ebadi asszony alapította.
Egy, a CNN-nek adott interjúban Ebadi asszony elmondta, hogy Sobhani asszonyt mindkét szervezetnél betöltött állásából elbocsátották, miután a kormányügynökök decemberben razziát tartottak Ebadi asszony irodáiban és bezáratták azokat.
Míg egyes jelentések szerint több mint hat bahá’í-t tartóztattak le Teheránban, mindezidáig annyi nyert megerősítést, hogy a letartóztatott személyek Sobhani asszony, Shahrokh Taef, Didar Raoufi, Payam Aghsani és Aziz Samandari.
Golshan Sobhanit szintén letartóztatták, de néhány órával később szabadon bocsátották. Eddig nem tisztázott, vajon a férfi kapcsolatban áll-e a fent említett Sobhani asszonnyal.
„Ezeknek az embereknek a letartóztatása nem csupán az iráni bahá’í-ok helyzetének komolyságát tükrözi, hanem az ottani általános emberi jogi helyzetet is” – jelentette ki Diane Alai, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője.
„Tudomásunk szerint ezen személyek mindegyikét elsősorban azért tartóztatták le, mert bahá’í-ok” – mondta Alaí asszony.
Továbbá megerősítette, hogy Jinous Sobhani az Ebadi asszony által alapított két szervezetnek dolgozott.
„Az, hogy Sobhani neve az Ebadi asszony szervezetei által végzett munkához köthető, rámutat arra, hogy milyen súlyos a helyzet Iránban, ahol úgy tűnik, a kormánynak szándékában áll, hogy elfojtsa az emberi jogok valamint a vallásszabadság fontosságának bármiféle kifejezését” – fűzte hozzá Alai asszony.
A Nemzetközi Bahá’í Közösség decemberben elítélte az Ebadi asszony nevéhez fűződő Emberi Jogok Védelmezői Központ bezárását és követelte annak újbóli megnyitását.

Kapcsolódó oldalak:
Teljes cikk angolul
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »