Több mint 4600 bahá’í vett részt Frankfurtban egy nemzetközi konferencián február 7-8. között Magyarországról és 13 európai országból. A konferencia része egy világszerte rendezett, 41 konferencia-sorozatnak, mely megünnepli a közösségépítés eddigi eredményeit és felvázolja a legfiatalabb világvallás, a bahá’í hit jövőjét.
4600 résztvevővel a frankfurti volt a legnagyobb európai bahá'í konferencia (2009. február 7-8.)A tervezett létszám kétszeresével megvalósult nemzetközi találkozó a valaha szervezett legnagyobb bahá’í konferenciát jelentette Németországban. A bahá’í-ok Európa, valamint a Föld népeinek lelki egységéért tevékenykednek. A tartós békét és a világ jólétét alapozzák meg azáltal, hogy az emberiségre egyetlen, sokszínű családként tekintenek.
A Magyarországról érkezett 80 bahá’í tapasztalta, hogy hitük mennyire segíti a nemzetközi integrációt. „Csodálatos volt – mondta az egyik résztvevő – hogy sok, ennyire különféle ember más és más értékekkel és életfelfogással ilyen könnyen tudott összhangban lenni. Bámulatos megerősítés látni, hogy a bahá’í alapelvek európai szinten működnek.”
Európa egysége - bahá'í-ok csoportmunkában a frankfurti bahá'í konferenciánA világon élő 5-6 millió bahá’íból az eddigi 37 konferencián 75000-en vettek részt. Ez a bahá’í hit széleskörű elterjedését jelzi, mivel az 50 évvel ezelőtti 5 nemzetközi konferencián összesen 5400-an vettek részt.
A világ földrajzilag második legelterjedtebb vallásaként számon tartott bahá’í hit hívőinek egységét és sokféleségét fejezi ki az is, hogy a konferenciák változatos helyszíneken – így Afrika háború sújtotta területén, a világ leghidegebb fővárosában (Ulánbátor) és ismert metropoliszokban – egymással párhuzamosan zajlanak. A 18 egymást követő hétvégén szervezett 41 konferencia utolsó napja március 1-én lesz Kijevben.
A bahá'í konferencia résztvevői 14 európai országból érkeztekA konferenciák célja a közösségépítés eredményeinek megünneplése, és tanácskozás a tervekről – hogyan vonjanak be több embert a saját társadalmuk javítására irányuló speciális megközelítésű tevékenységekbe, melyek a lelki fejlődést a közösség szolgálatával kötik össze. A bahá’í-ok így világszerte elsősorban szertartások nélküli, mindenki számára nyitott imatalálkozókat, valamint erkölcsi és szellemi nevelési foglalkozásokat szerveznek gyermekek és serdülők számára.
Francia bahá'í fiatalok zenélnek a konferencia szünetébenA regionális bahá’í konferenciát a Frankfurti Vásár kongresszusi központjában, a világ harmadik legnagyobb ilyen létesítményében rendezték. Amint a jelentkezők száma meghaladta a tervezettet, még egy termet adtak hozzá, majd egy harmadikat. További helyiségeket biztosítottak a kisgyermekes családok számára. Minden más teremben helyet kapott résztvevő élő kivetítőn követte nyomon a központi konferenciateremben zajló eseményeket.
Németországból 2000-en érkeztek, Franciaországból 800-an, Hollandiából 350-en és Svájcból is 350-en. A többiek Ausztriából, Belgiumból, a Cseh Köztársaságból, Koszovóból, Lengyelországból, Lichtensteinből, Luxemburgból, Macedóniából, Magyarországból, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek. A többi európai regionális konferencia helyszínei voltak: Isztambul, London, Madrid és Padova. Az utolsó találkozót Kijevben rendezik.

A bahá’í konferencia programja

A bahá’í hit vezető választott testülete, az Igazságosság Egyetemes Háza kezdeményezte a konferenciákat. Képviseletében Stephen Birkland és Joan Lincoln olyan bemutatót tartott, amely bahá’í-ok személyes tapasztalatait is tartalmazta, melyben helyi szinten kezdeményeztek és tartanak fenn imatalálkozókat, valamint erkölcsi nevelési programokat gyermekek és serdülők számára.
A bahá’í közösség programokat kínál a társadalom javítására, melyen bárki részt vehet, vallási elkötelezettség vagy világnézeti hovatartozástól függetlenül. A szertartások nélküli imatalálkozók az ima egyetemes szerepét kívánják erősíteni. Az imatalálkozón megjelentek bahá’í és más szent szövegeket olvashatnak fel és ezeken meditálhatnak általában zene kíséretében.
Gyermekek a bahá'í konferenciánA bahá’í közösség másik fontos világjobbító tevékenysége a gyermekek és serdülők nevelése. A foglalkozásokon szellemi képességeket és erényeket fejlesztenek; a hangsúly azon van, hogy a gyermekek megtanuljanak gondolkodni, elmélkedni, valamint alkalmazni a lelki törvényeket az egyén és a társadalom életében.
A 14 országból jött bahá’í-ok főleg a fenti két tevékenységről tanácskoztak, mivel ezek bizonyultak a legkisebb pénzt igénylő, de leghatásosabb módszernek a lélek fejlesztésére egy jobb világ létrehozására.
A gyermekeknek különleges program volt szervezve az európai bahá’í imaházban (Langenhain, Frankfurt mellett)A bahá’í-ok megközelítését jelzi a gyermekek felé, hogy a 12 évesek már látogathatták a felnőttek programját, míg a 5-11 éves gyermekek számára külön programot szerveztek.
Az esti programokon természetesen mindenki együtt volt, és együtt élvezhették a művészeti bemutatókat.
A frankfurti konferencia résztvevői látogatást tettek a közeli európai kontinentális bahá’í templomban, (Hofheim-Langenhain), melynek 9 oldala az emberi nem sokféleségét, központi kupolája annak egységét szimbolizálja.
Magyar tolmácsok a frankfurti bahá'í konferenciánA konferencia hivatalos nyelve az angol volt. Szinkron-tolmácsolást biztosítottak magyar, német, francia, cseh és lengyel nyelvre.
A konferenciasorozat a vallás több mint 160 éves fennállásának történelme során eddig soha nem tapasztalt mértékben mobilizálta a bahá’í világközösség tagjait. Afrikában a fizetős határok sem állították meg a konferenciákra eljutni kívánó bahá’í-okat: az Igazságosság Egyetemes Házának levelét mutatták meg fizetség helyett és meglepő módon a vámosok elengedték az utazókat. Az iráni bahá’í-ok viszont továbbra is üldözésnek vannak kitéve a bahá’í hit szülőhazájában. Mivel nem utazhattak a konferenciára, áldozatukra egy csokor vörös rózsa emlékeztetett minden teremben.

Lélekben együtt a zene szárnyán – Kálmán Edit élménybeszámolója

A frankfurti konferencia rövid, de élménydús két napjának váratlan és kiemelkedő fordulópontja a szombat esti, művészeti program volt. Míg az első napon az Ötéves Terv eddigi eredményeit tekintettük végig, a második napot az egyéni és közösségi tervezésnek szentelte az Igazságosság Egyetemes Háza. A két napot összekötötte az esti színes, zenei program, melyben európai bahá’í előadók – fiatalok és idősek, profik és amatőrök – szórakoztatták a több, mint 4600 összegyűlt résztvevőt.
Angelika Gors (Németország) jazz előadása „Egy közös hit” címmel, melyet Peter Held komponált a konferenciára. Hogy miért éreztem fontosnak a konferencia ezen pontját? A művészet szépségének köszönhetően bensőséges lelki kapcsolat alakult ki a résztvevők között. Az előadók között sorra érkeztek a Bahá’u’lláh szeretetét szavakba és melódiákba öntő zenészek a klasszikus kórustól, a fiatal zenészpalántákból összeverbuvált kis zenekaron át, a prof muzsikusokig. A közel kétórás csodálatos programot a tunéziai származású énekes, Atef produkciója zárta. Atefnek, aki már gyerekkorától a zene bűvöletében él, egyáltalán nem volt idegen a színpad varázslatos világa. Különleges hangjával és művészete tisztaságával könnyedén ébresztette fel a jelenlévőkben a lelki vonzódást az isteni forrásból táplálkozó zene iránt, melyet Bahá’u’lláh úgy jellemez, mint egy létrát, „melynek segítségével a magasságbéli birodalomba emeltethet” az emberi lélek.
Atef (mikrofonnal) és a többi európai zenész közös záró programjaAz este utolsó produkciójában Atef a színpadra hívta az addig fellépő összes zenészt, kicsiket és időseket, hangszereseket és énekeseket, hogy együtt, egy improvizált darabbal kápráztassák el a nézőket. A legalább ötven fős zenei csapat, Atef vezetésével, egy tunéziai népdalt adott elő, de hamarosan csatlakozott hozzájuk dalban és táncban a 4600 fős közönség is. Hirtelen az egység mennyei képe tárult a szemünk és a szívünk elé, ahogy a jelenlévők testben és lélekben egyként válaszoltak a zene hívására. Megszűnt minden, ami emberi, idő vagy hely.
Mindegy volt valakinek a kora vagy neme. Hogy honnan jött, jelentéktelenné vált, hogy milyen problémákat hagyott otthon a mindennapi életében, hogy addig a pontig elégedettnek érezte-e magát a bahá’í szolgálatban.
Fülemben csengtek azok a szavak ‘Abdu’l-Bahá Párizsi beszédeiből, melyeket a konferencián többször hallottunk: „Ne gondolj a korlátaidra; Isten megsegít majd téged. Felejtsd el önmagad. Isten egész biztosan megsegít majd!”
Ahogy visszagondolok a szombati nap programjára, sorragondolom, miként ünnepeltük együtt a különböző országos közösségek eddigi erőfeszítéseit és eredményeit, hogy milyen szép az európai országok sokszínűsége, ahogy egyetlen zenekarként próbálják összehangolni a törekvéseiket, mindenki önmagát adva. Ez az előadás éppen azt mutatta meg, hogy mennyire csodálatos Európa, hogy milyen erősek vagyunk egyenként, és hogy micsoda isteni zenét komponálhatunk együtt, merítve minden egyes ember tehetségéből. Úgy éreztem, hogy azon az estén eltűnt minden belső korlát és megnyíltak a lelki kapuk, átformálva az emberi félelmeket, mennyei, kreatív energiákká a tanítás és szolgálat mezején.ű

A magyarországi résztvevők véleménye a konferenciáról

Csajbók DorottyaCsajbók Dorottya (Debrecen): “A konferencia reményt adott, hogy nem hiába tesszük azt, amit tesszünk. Jó érzés tudni, hogy csak a környező országokban milyen sok bahá’í van. Jó volt a hangulat, az élmény, a szervezettség. Rengeteg különböző ember, más-más háttérrel, de egy mégis közös bennük. Szerintem minden résztvevő élvezte és fellelkesült. Sűrűbben kéne ilyet szervezni!!”
Melegh Marika és férje a frankfurti bahá'í konferenciánMelegh Marika (Szeged): „A konferenciát jellemző kulturális sokszínűség meggyőzött arról, hogy fontos előítélet mentesen élni. A bőrszínek, az egyéni és országos jellegzetességek üdítőleg hatottak rám – boldog voltam, hogy Isten gyermekei olyanok, mint egy csodálatos kert – sokszínűek!”
(képre kattintva nagyít)
Switzer NabilSwitzer Nabil (Gödöllő): „Valami hihetetlen volt amit ott tapasztaltam. Még sosem láttam ennyi bahá’í-t egy helyen. A hangulat nagyon jó volt és mindenkit energiával töltött fel. Nagyon jó volt sok ismerős arcot is látni, remekül éreztem magam.”
Turi HelgaTuri Helga (Budapest): “Mikor a busz megérkezett Langenhainba és megláttam az imaházat, minden fáradtságom, amit az utazás okozott, elmúlt hirtelen. Nagyon örültem, hogy immáron 1 év leforgása alatt harmadszorra járhattam az európai imaházban. Csodálatos érzés volt, mint mindig, és határtalan békével, boldogsággal töltött el. Szombaton reggel, amikor megérkeztünk a konferencia helyszínére és láttam az a 4600 embert egy helyen, akik mindannyian ugyanabban hisznek és ugyanoda tartanak, közös a céljuk, boldogság töltötte el a szívemet, hogy van remény, és igenis ez az ami a jövő, és közösen új világrendet tudunk építeni. Az egész konferencia alatt éreztem az egységet, az olyan mértékű egységet, amit eddig még nem éreztem, a határtalan örömöt és boldogságot. Hálát adok Istennek, hogy részt vehettem ezen a történelmi eseményen.”

Kapcsolódó oldalak:
Részletes hírek a regionális konferenciákról (angolul) nagyfelbontású képekkel
Kapcsolódó hírek:
41 nemzetközi bahá’í konferencia
Bahá’í konferenciák világszerte – háború és más nehézségek ellenére is
Kapcsolódó multimédia:
A frankfurti konferencia előadásai és fényképei (németül és angolul)
Videók a 41 nemzetközi bahá’í konferenciáról (angolul)

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »