A bahá’í-ok világszerte ünneplik az Új Évet (Naw-Rúz), amely március 20-án, naplementekor veszi kezdetét. A bahá’í-ok számára a Naw-Rúz beköszönte a lelki megújulás örömteli időszakát jelenti.
Mi ott leszünk a Naw-Rúzon!A március 20-át megelőző néhány hét alatt a bahá’í-ok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, amely alatt figyelmüket a lelki fejlődés köti le. Ennek következtében az egyének ráhangolódnak az egyre hosszabbodó nappalokra és rövidülő éjjelekre, mely folyamat a tavaszi napéjegyenlőséggel éri el csúcspontját, amely is a tavasz első napját jelzi Naw-Rúzkor. Az éjjelek és nappalok közötti harmónia helyreállásával összhangban a bahá’í-ok a böjt megtartása során életük lelki és anyagi vonatkozásai egyensúlyának megtartására törekednek. Miközben a Naw-Rúz egy nagyszabású ünnepség, egyúttal jelzés arra is, hogy mekkora figyelmet kell fordítanunk a világ gyógyítására és harmónikus működésének kialakítására.
A bahá’í hónapok 19 napból állnak és a naptári év is 19 hónapból tevődik össze. Ez a kalendárium az 1800-as évek közepe óta létezik, tehát ez év Naw-Rúzán (2009) a bahá’í-ok a 166. év beköszöntét ünneplik.
Annak érdekében, hogy a nap szerint számított kalendáriummal összehangolják a bahá’í időszámítást, az utolsó bahá’í hónap elé több napot toldanak, melyek február végére és március elejére esnek. A böjti hónapot tehát ezek a közbeékelt napok előzik meg, melyek egyben a bahá’í-ok által Ayyam-i-Hának nevezett ünnepet is jelzik.
Az Ayyam-i-Há az ünneplés, látogatás és ajándékozás időszaka a bahá’í világban. Ez idő alatt a bahá’í otthonokat csokoládé és egyéb édességek lepik el, a bahá’í központban pedig csodálatos ünnepeket és összejöveteleket szerveznek mielőtt a böjt sokkal visszafogottabb és meditatívabb időszaka beköszöntene.
A bahá’í-ok egy sor olyan tanítást követnek, melyek célja, hogy ebben a korban egységet és lelki békét teremtsenek a világban. A hit alapelvei közé tartoznak azok a tanítások, melyek a férfiak és nők egyenrangúságát, egy egyetemes tanító iránti szükségletet, és a vallások és tudományok harmóniáját hirdetik, illetve ide tartozik annak felismerése is, hogy habár kulturálisan különbözünk egymástól, de mindannyian egyetlen családnak vagyunk a tagjai. A bahá’í hit különlegessége a világ többi vallásához képest, hogy sokkal inkább elfogadásról szól, mintsem másokat kizárna: a bahá’í-ok elfogadják az összes világvallást és hisznek abban, hogy azok ugyanannak a folytatódó kinyilatkoztatásnak a különböző fokait jelenítik meg. A bahá’í hit is ennek a kinyilatkoztatásnak a folytatása, mely olyan kereteket teremt, mely által jobban megérthetjük azt, hogy minden vallás ugyanattól az Istentől származik és ugyanazt az egyetlen valóságot képviseli, melyben mindannyian osztozunk.

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »