(BWNS) A hét bebörtönzött iráni bahá’í vezető 2010. április 12-én megtartott bírósági tárgyalásáról az alábbi hírekről értesültünk.

A harmadszorra is nyílt tárgyalást ígérő iráni bíróság ez alkalommal sem engedélyezte családtagok jelenlétét a tárgyalóteremben.

Amikor a vádlottak a tárgyalóterembe értek, a titkosszolgálat számos kihallgatótisztjét és hivatalnokát látták, továbbá egy filmes csapatot, akik már felállították kameráikat.

Mivel nem csupán bírósági személyzetet találtak a feltételezhetően zárt tárgyaláson, – ügyvédeikkel egyetértésben – a bahá’í-ok visszautasították az eljárásban való részvételt.

A bíró erre berekesztette a tárgyalást és nem jelentett be következő tárgyalási napot.

Akik életéért a világon élő 6 millió bahá’í aggódik. Perük jelzi, hogy a világ mennyit tesz az iráni emberi jogokért. (c) Bahá'í Nemzetközi Közösség media.bahai.org

Akik életéért a világon élő 6 millió bahá’í aggódik. Perük jelzi, hogy a világ mennyit tesz az iráni emberi jogokért. (c) Bahá'í Nemzetközi Közösség media.bahai.org

„Az Iráni Iszlám Köztársaságnak azonnal szabadon kéne bocsátania a hét ártatlan embert” – mondta Farid Parvaneh, a Magyarországi Bahá’í Közösség tagja.

„Az igazság ezt kívánja. Hamarosan fogvatartásuk harmadik évébe érnek, olyan alaptalan vádak miatt, melyekre nincsen Irán kormányának bizonyítéka.” – nyilatkozta Farid asszony.

„A nemzetközi normáknak megfelelő, tisztességes tárgyalást és óvadék elleni szabadonbocsátást kérünk. Ha azonban fogvatartásuk folytatódik, a kíméletlen körülmények javítását várjuk el.” – mondta Farid.

A 2008. márciusában és májusában ártatlanul bebörtönzött hét személy a legnagyobb iráni nem-muszlim vallási kisebbség, a bahá’í hit korábbi vezetői, akiket az iráni kormány “Izraelnek való kémkedéssel, vallási szentségek meggyalázásával és az Iszlám Köztársaság elleni propagandával” vádol. Az első tárgyalási napjuk 2010. január 12-én volt.

Irán hírhedt börtönében, az Evin-ben fogvatartott hét bahá’í vallási vezető: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm.

Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók


Címkék: ,