(BWNS) Egyre több kormány, emberi jogvédő csoport és prominens személyiség emeli fel szavát a hét iráni bahá’í vezetőre nemrég kiszabott szigorú börtönbüntetés ellen.
Az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége, (Human Rights Activists News Agency - HRANA) által készített kép. Középen a letartóztatásuk előtt lefényképezett, hét iráni bahá’í vezető.
Mialatt a fogva tartottak ügyvédei fellebbezni készülnek a személyenként kiszabott húszévnyi büntetés ellen, Új-Zéland kormánya azon aggodalmának adott hangot, mely szerint „a per menete sem tisztességes, sem pedig átlátható nem volt.”
„Új-Zéland megdöbbenéssel fogadta, hogy ebben az ügyben Irán nem tett eleget nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásainak, valamint saját, jogi eljárásokra vonatkozó előírásainak.” – közölte Murray McCully külügyminiszter. „Úgy tűnik, az ítéletek teljes mértékben azon a tényen alapulnak, hogy ezek a személyek egy kisebbségi vallási csoport tagjai” – fogalmazott McCully egy augusztus 20-án kiadott nyilatkozatában. „Új-Zéland felszólítja Iránt valamennyi állampolgára alapvető jogainak védelmére, valamint arra, hogy vessen véget a bahá’í-ok folytatólagos és szisztematikus üldözésének.” – fűzte hozzá a külügyminiszter. hír szövege
Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok valamint az Európai Unió és az Európa Parlament elnöke már korábban elítélték a hét kisebbségi iráni vezető ellen hozott ítéletet. Lásd a korábbi iráni híreket
A fogva tartottak szabadon engedése érdekében fellépő számos szervezet közül az iráni emberi jogi visszaélésekre összpontosító csoportok, mint például az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége és a United4Iran, továbbá az Amnesty International most levélíró kampányt indítottak, amelyek igazságot követelnek a hét elítéltnek. Prominens személyiségek, köztük Cherie Blair brit törvényszéki képviselő, szintén felemelték szavukat a bahá’í vezetők védelmében.
A hátrányos helyzetű kisebbségek és bennszülött népek nevében fellépő Kisebbségi Jogok Nemzetközi Csoportja (Minority Rights Group International, MRG) 2010. augusztus 17-én komoly aggodalmát fejezte ki a hosszú büntetések kapcsán. „Tekintettel arra, hogy független megfigyelőknek nem engedélyezték a tárgyaláson való részvételt, valamint figyelembe véve az üldöztetések azon hosszú sorát, amellyel a bahá’í közösség Iránban szembesült, a végeredmény semmi esetre sem fogja erősíteni az iráni igazságszolgáltatási rendszerbe vetett hitet” – jelentette ki Carl Soderbergh, az MRG stratégiai és kommunikációs igazgatója. „Az MRG az ítéletek hatályon kívül helyezését és a vádlottak azonnali szabadon bocsátását követeli” – tette hozzá Soderbergh. hír szövege

Emberi jogi kampányok

2008-as letartóztatásukat megelőzően a hét fogva tartott a Yaran, azaz Barátok néven ismert országos szintű szervezet tagjai voltak, amely a 300 ezer tagot számláló iráni bahá’í közösség alapvető igényei kielégítésében segédkezett.
Az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége, (Human Rights Activists News Agency – HRANA) világszerte arra kéri az embereket, hogy csatlakozzanak a We are Yaran (Mi vagyunk a Yaran – Mi vagyunk a Barátok) elnevezésű levélíró kampányhoz. A HRANA által összeállított levélvázlatban a következő kijelentés szerepel: „Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azokat a vádakat, amelyeket ezek ellen a bahá’í-ok ellen hoztak fel, és a börtönbüntetést kiszabó végső határozat igazságtalan és tarthatatlan.” hír szövege
•	A hét bahá’í vezető elítélését megkérdőjelező illusztráció, amely a United4Iran honlapjának kampányoldalán látható. A United4Iran – az iráni alapvető emberi és állampolgári jogok ügyének előmozdításán dolgozó párton kívüli globális hálózat – arra kéri a honlapjára látogatókat, hogy a világ vezetőihez és iráni tisztviselőkhöz írt email üzenetek küldésével hívják fel a figyelmet a fogva tartottak nehéz helyzetére. Figyelembe véve, hogy a bahá’í vezetők közül többen előrehaladott korúak, „az Iráni Iszlám Köztársaság gyakorlatilag életfogytiglani büntetéseket szabott ki.” – állítja a szervezet. A United4Iran egyik szóvivője elmondta, hogy 2010. augusztus 25-ig több mint 1100 üzenetet küldtek honlapjuk linkjén keresztül. a levélíró kampány oldala
Az Amnesty International arra buzdítja tagjait az Egyesült Államokban, hogy írjanak tiltakozó levelet az iráni igazságszolgáltatás vezetőjének a tárgyalás és az ítélet ügyében. a levélíró kampány oldala

Egyéni akciók

Az ismert brit ügyvéd, Cherie Blair egy – a brit The Guardian hasábjain 2010. augusztus 25-én megjelent – cikkben „áltárgyalás”-nak nevezi a hét személy ellen lefolytatott jogi eljárást. „Kétéves fogva tartásuk alatt a Nobel-békedíjas Shirin Ebadival együtt dolgozó ügyvédeiknek összesen kevesebb mint két órányi találkozást tettek lehetővé ügyfeleikkel” – írta Blair. „Mindössze néhány órát kaptak a több száz oldalra rúgó ügyiratok tanulmányozására. A számukra engedélyezett rövid idő alatt felfedezték, hogy az aktákat a hírszerzési minisztérium hivatalnokai állították össze, annak ellenére, hogy az Iránban hatályos jogszabályok kikötik, hogy ilyen ügynökök „nem bízhatók meg a vádlottak (…) elleni kivizsgálással”.
„A kémkedés általános, mindannyiukra kiterjedő vádpontja leleplezi a rendszer kegyetlen viselkedése mögött húzódó valóságot. Az évek során a bahá’í-okat olyan vádakkal illették, miszerint az orosz imperializmus, a brit gyarmatosítás, az amerikai terjeszkedés, legújabban pedig a cionizmus eszközei.
„Amikor azonban arról szerzünk tudomást, hogy az Izraelnek történő kémkedéssel vádolt bahá’í-oknak felmentést, valamint az összes állampolgári joguk visszaállítását ígérik arra az esetre, ha egyszerűen megtagadják hitüket, ebből kitűnik, hogy az ilyesfajta vádak minden alapot nélkülöznek.”
„A bahá’í temetők meggyalázása, a sírszentélyek elpusztítása és a bahá’í kézben lévő tulajdonok elkobzása valószínűleg nem kémszervezetre vonatkozó büntetések.”
„Az ítélet mögött húzódó igazság az, hogy mindez a 300 ezer tagot számláló iráni bahá’í közösség lefejezésére tett kísérlet. Irán legnagyobb vallási kisebbségének tagjaiként a bahá’í-ok több évtizedes diszkriminációt, zaklatást és szörnyű bánásmódot szenvedtek el. Legutóbb 50 bahá’í otthont romboltak le Észak-Iránban, és legalább 47 másik, jelenleg bebörtönzött bahá’í-ról tudunk” – írta Blair.
A skóciai római katolikus egyház vezetője, St Andrews és Edinburgh érseke, Keith Patrick O’Brien bíboros a bahá’í vezetőkre fejenként kiszabott 20 éves börtönbüntetést „az igazság elleni rendkívüli véteknek, valamint a vallásszabadsághoz fűződő emberi alapjog durva megszegésének” nevezte 2010. augusztus 26-án. „Imádkozom a bahá’í hit jelenleg Iránban szenvedő tagjaiért, valamint mindazon sok más jóakaratú emberért, akik a világ más tájain hitükért szenvednek.” – mondta O’Brien bíboros.
A színész-komikus, Omid Djalili úgy fogalmazott a YouTube-on 2010. augusztus 21-én közzétett videóközleményében, hogy „nagyon feldúlta” a börtönbüntetések híre. „A bahá’í hit békés vallás, az összes ember és hit egységének világot átölelő szemléletével. Az emberi jogok rendíthetetlen védelmezője. Ebből következően az a tény, hogy ezt a hét személyt úgy tartják börtönben, mintha a legszörnyűbb bűnök elkövetői lennének, egyszerűen nevetséges” – mondta Djalili, akinek videofelvételét több mint 8000-ren látták az első néhány nap alatt.” videó megnézése

„A nemzetközi tiltakozás folytatódik”

A fogva tartottak – Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, and Vahid Tizfahm.- minden ellenük felhozott vádat visszautasítanak, amelyek között szerepel kémkedés, az Iszlám köztársaság elleni propaganda és illegális szervezkedés. Jelenleg a Teherántól mintegy 20 km-re nyugatra fekvő Karajban található Gohardasht börtönben tartják őket fogva.
„Minden jel arra mutat, hogy a felhozott vádak teljesen alaptalanok, maga a tárgyalás pedig puszta színjáték volt” – közölte Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ képviselője. „A nemzetközi tiltakozás folytatódni fog egészen addig, amíg börtönben tartják őket.” – tette hozzá Ala’i.
Forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Petíció az iráni emberi jogokért

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »