(BWNS) A Bahá’í Nemzetközi Közösség „rendkívüli kegyetlenségként” jellemzi azt a tényt, hogy a hét iráni bahá’í vezető egyike nem lehetett jelen saját felesége temetésén.
Ashraf Khanjani, férjével Jamaloddin Khanjanival. Khanjani asszony 2011. március 10-én hunyt el 81 éves korában. A házaspár több mint 50 évig élt házasságban. © Bahá’í World News Service news.bahai.orgA 81 éves Ashraf Khanjani, aki több mint 50 évig élt házasságban Jamaloddin Khanjanival – több hónapos betegséget követően – 2011. március 10-én reggel hunyt el a család teheráni otthonában.
A 77 éves Khanjani úr tízéves börtönbüntetését tölti a hírhedt Gohardasht börtönben hat másik bahá’í-jal együtt, akik mindannyian az iráni bahá’í közösség szükségleteit szolgáló országos szintű csoport tagjai voltak.
„Ez különösen kegyetlen fordulata az eseményeknek” – nyilatkozta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ képviselője. „Hogy egy ártatlan embertől megtagadják azt a lehetőséget, hogy együtt lehessen odaadó feleségével annak elhunytakor, utána pedig ne vehessen részt a temetésén – ez jelzi, milyen mélyre süllyedtek az iráni hatóságok az embertelenségben – fűzte hozzá Ala’i asszony.
„Az iszlám könyörületességnek és igazságosságnak nyomát sem látni” – tette hozzá az ENSZ képviselő.
Nyolc-tízezer gyászoló vett részt Khanjani asszony temetésén szerte Iránból, amelyre 2011. március 11-én a korai órákban került sor Teheránban. © Bahá’í World News Service news.bahai.orgÉrtesülések szerint nyolc-tízezer, különböző társadalmi csoporthoz tartozó gyászoló vett részt Khanjani asszony temetésén, amelyre 2011. március 11-én a korai órákban került sor Teheránban. Jelentések szerint a Hírszerzési Minisztérium tisztjei is jelen voltak, és filmre vették az eseményeket.
Khanjani asszony négy gyermeke nevelésének szentelte életét, valamint olyan gyermekekről is gondoskodott, akiket szüleik nem tudtak élelmezni és ruházni.
„Egyszerre 40-50 gyereket gondozott, tekintet nélkül vallási hátterükre” – folytatta Alai asszony. „Kedves és nagylelkű személy volt, a remény fáklyája, aki családja egysége fenntartásának szentelte életét a súlyos vallási üldöztetés ellenére.”

A hét bahá’í vezető – jelenleg az iráni hírhedt Gohardasht börtönben töltik 10 éves börtönbüntetésüket – egy 2008-ban, letartóztatásuk előtt készült felvételen, házastársaikkal. Ashraf Khanjani, a kép bal szélén látható, aki 2011. március 10-én, csütörtökön hunyt el. © Bahá’í World News Service news.bahai.org

A hét bahá’í vezető – jelenleg az iráni hírhedt Gohardasht börtönben töltik 10 éves börtönbüntetésüket – egy 2008-ban, letartóztatásuk előtt készült felvételen, házastársaikkal. Ashraf Khanjani, a kép bal szélén látható, aki 2011. március 10-én, csütörtökön hunyt el. © Bahá’í World News Service news.bahai.org

Az 1979-es iszlám forradalmat megelőzően Jamaloddin Khanjani sikeres gyártulajdonos volt. Téglagyára – amely az első ilyen jellegű automatizált létesítmény volt Iránban – több száz embernek adott munkát mielőtt arra kényszerítették, hogy bezárja és otthagyja, üldözött bahá’í hite miatt. A gyárat később a kormány elkobozta.
Khanjani úr a 80-as évek elején az iráni bahá’í-ok nem sokkal később feloszlatott országos választott testületének, az Országos Szellemi Tanácsának tagjaként szolgált, amely csoport kilenc tagja közül négyet 1984-ben kivégeztek.
Később Khanjani úrnak sikerült létrehoznia egy gépesített farmot, ám a hatóságok megnehezítették annak működtetését. A megszorításokat – amelyek között szerepelt a kölcsönkérelmek elutasítása, létesítményeik bezárása, az üzleti tevékenység korlátozása, valamint az Iránból történő kiutazás megtiltása – gyermekeire és rokonaira is kiterjesztették.
A 2008 májusában történt bebörtönzését megelőzően Khanjani urat legalább három alkalommal tartóztatták le és tartották fogva. „A legutóbbi letartóztatása óta eltelt három év alatt különösen nehéz élete volt a feleségének és családjának” – mondta el Ala’i.
A Khanjani házaspár boldogabb időkben © Bahá’í World News Service news.bahai.org„Miután Khanjani urat tavaly augusztusban átszállították Gohardasht börtönbe, a kéthetenkénti mintegy 100 km-es utazás oda és vissza további terheket rótt a nőkre.”
Megpróbáltatásaikat fokozandó, a Khanjani házaspár közvetlen családtagjait kiemelten is célba vette az iráni kormány, közülük többeket letartóztattak és bebörtönöztek.
„Legalább ma, ezekben a nehéz időkben, Khanjani urat és családját az vigasztalhatja, hogy a kormányok, társadalmi szervezetek és jóakaratú emberek gondolatai és imái velük vannak a világon mindenütt” – nyilatkozta Ala’i asszony.
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »