(BWNS) A politikai élet prominens szereplői méltatták a bahá’í imaház hatását az indiai társadalomra, abból az alkalomból, hogy megkezdődött az épület fennállásának 25. jubileumi éve Új-Delhiben.
India korábbi elnöke, Dr. A.P.J. Kalam beszédet mondott a Lótusz templom fennállásának 25. jubileumi évére rendezett megemlékezésen Új-Delhiben. Dr. Kalam az imaházat a “béke, a boldogság és a szellemiség templomaként” jellemezte, (c) Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgTöbb mint 400 vendég, köztük állami hivatalnokok, valamint a diplomáciai testületek és civil szervezetek képviselői gyűltek össze az imaháznál az ezüst jubileumi év ünnepélyes megnyitóján.
“Amikor ebben a gyönyörű bahá’í templomi környezetben vagyok” – mondta India korábbi elnöke, Dr. A.P.J. Kalam az összegyűlteknek – “magam körül mindenütt harmóniát látok a gondolkodásban, a cselekvésben és az élet minden területén.”
Az imaházat a “béke, a boldogság és a szellemiség templomaként” jellemezve, Dr. Kalam átadta jókívánságait a bahá’í közösségnek, hogy erőfeszítéseket tesznek a társadalmi előítéletek, egyet nem értés és a konfliktusok felszámolásáért.
A látványos bahá’í templom, a Lótusz Templom a világ egyik leglátogatottabb épülete. 1986-os elkészülte óta évente átlagosan 4.3 millió látogatót fogad. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org“A harmónia ezen templomának egyik legnagyobb küldetése ezen üzenet továbbítása az egész emberiség számára” – tette hozzá.
Az 1986-ban elkészült látványos bahá’í imaház az indiai Új-Delhiben a világ egyik leglátogatottabb épülete, átlagosan évente 4.3 millióan keresik fel a világ minden tájáról, minden nemzet, vallás és társadalmi réteg tagjaiból.
India jelenlegi elnöke, Shrimati Pratibha Devisingh Patil “szívből jövő üdvözletét és jókívánságait” fejezte ki a 2011. március 20-án tartott ünnepségre küldött külön üzenetében.
A “Rainbow” (Szivárvány) című hagyományos indiai témájú táncelőadás, a híres táncos-koreográfus, Swagatha Pillai vezetésével, szintén a program része volt. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgA Rainbow (Szivárvány) című hagyományos indiai témára épülő táncelőadás, az ismert táncos-koreográfus, Swagatha Pillai vezetésével, szintén az est programjának részét képezte.
A templom információs központjában megtartott beszédeket és előadásokat követően a vendégek különleges programon vettek részt az imaházban, amelyen többek között imák hangzottak el a gwaliori Little Angels iskola gyermekkórusának előadásában.

„Jelképes épület”

A bahá’í imaház, melyet gyakran „Lótusz Templom”-ként emlegetnek, a világ egyik leglátogatottabb emlékműve. 1986-os elkészülte óta évente átlagosan 4.3 millió látogatót fogad a világ összes nemzetéből, vallásából és társadalmi csoportjából.
India korábbi elnöke, Dr. A.P.J. Kalam (jobbra elöl), amint az imaház 25. jubileumi évének megnyitását köszöntő programból visszatér. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgKumari Selja, India kulturális minisztere úgy jellemezte az imaházat, miszerint az “minden bizonnyal egyike azon számos látnivalónak, amelyek Indiát lenyűgözővé teszik.”
“A templom önmagában is jelképes épület, amely tükrözi nagyszerű nemzetünk igazi lényegét és kulturális világképét, amely örömmel fogadta partjainál és menedéket nyújtott minden hit tagjai számára” – fogalmazott Salja asszony a jeles alkalomra szánt üzenetében.
“Mint a lótusz, amely tisztán virágzik az iszapos víz felett, mi is felülemelkedhetünk a kasztok, hitvallások, társadalmi osztályok, a közösség, a nemzetiség és a nemek közötti különbségeken, minden erőfeszítésünket latba vetve annak érdekében, hogy a világot egy gyönyörű hellyé tegyük” – írta levelében.

Közösségi harmónia

Nazneen Rowhani, az Indiai Bahá’í Közösség Országos Szellemi Tanácsának titkára kiemelte a közösségi harmóniát, mint a bahá’í közösség elsődleges célját.
Mintegy 400 vezető személyiség gyűlt össze áhítat programra az bahá’í imaházban a 25. jubileumi év megnyitására (Új-Delhi, India). © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org“Míg a templom épületét Isten imádásának szántuk,” – mondta Rowhani asszony – “nem választhatjuk el azoktól a társadalmi, humanitárius, nevelési és tudományos törekvésektől, amelyek egykor majd megnyugvást és biztonságot nyújtanak a szegényeknek, vigaszt a gyászolóknak, valamint nevelést és oktatást azoknak, akik ezek hiányától szenvednek.”
India idegenforgalomért felelős minisztere, Subodh Kant Sahai az összegyűltekhez intézett üzenetében kiemelte a bahá’í-ok társadalmi és oktatási tevékenységeit. Mint fogalmazott, “Az indiai társadalom fejlődéséhez való hozzájárulása keretében a bahá’í imaház olyan felekezeten kívüli tevékenységek színhelyéül szolgál, mint a gyermekek és fiatalok szellemi és erkölcsi nevelése, valamint olyan összejöveteleknek ad otthont, ahol a felnőttek rendszeresen tanulmányoznak szellemi alapelveket és azok alkalmazását a mindennapi életben.”
A gwaliori Little Angels iskola gyermekkórusa imákat énekelt a bahá’í imaháznál összegyűlt prominens személyiségeknek (Új-Delhi, India). © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgAz imaház Indiát szimbolizálja – írta Sahai úr – „amely előre tekintő megközelítéssel ötvözi az örök és egyetemes értékeket.”
Az imaház 25 éves fennállásának jubileumi éve során India minden államában további eseményeket terveznek a megemlékezésre.
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Bővebben a bahá’í templomokról

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »