(BWNS) Irán legnagyobb nem-muszlim vallási kisebbsége, a bahá’í közösség vezetősége 2011. május 14-én tölti szabadságvesztésének harmadik évfordulóját. A vezetőség két női tagját 2011. május 3-án a jóval kegyetlenebb Qarchak börtönbe szállították.
Az iráni bahá’í vezetőség, akiknek sorsa Irán legnagyobb vallási kisebbségének emberi jogi helyzetét szimbolizálja: elől Behrouz Tavakkoli és Saeid Rezaie, állva Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, és Mahvash Sabet. Letartóztatásuk előtt, 2008 tavaszán készült a fotó.
A hét személy mindegyike egy országos szintű csoport tagja volt, amely a 300 ezer főt számláló iráni bahá’í közösség szükségleteinek kielégítésében segédkezett. Közülük hat fő – Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm – 2008. május 14-én, három éve lett letartóztatva, míg hetedik társuk, Mahvash Sabet három hónappal előbb, 2008. március 5-én.
A teheráni Evin börtönben eltöltött 30 hónapnyi törvénytelen fogva tartásukat követően koholt vádak alapján bíróság elé állították, majd 2010. augusztusában 20 év börtönre ítélték őket. Azóta a Gohardasht börtönben tartják őket fogva.
Fariba Kamalabadi (balra) és Mahvash Sabet, az iráni kisebbségi vallási vezetőség két női tagja.  A Bahá’í Nemzetközi Közösség megerősítette, hogy 2011. május 3-án, kedden a Gohardasht börtönből átszállították őket a quarchak-i börtönbe. (c) Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org“Most már tudomásunk van arról, hogy Kamalabadi és Sabet asszonyt május 3-án, kedden, a Teherántól mintegy 45 km-re fekvő Quarchak város börtönébe szállították” – mondta el Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
“Tudomásunk szerint 400 másik fogollyal együtt egy hatalmas raktárszerű helyiségben tartják őket fogva, minimális ellátás mellett” – tette hozzá a képviselőasszony. “Az nem világos, hogy vajon ez hosszú távú elhelyezésnek ígérkezik-e, de bármilyen rövid börtönbüntetés is túl hosszú ezen ártatlan emberek számára.”
Az öt férfit továbbra is a gohardasht-i börtön politikai foglyok számára fenntartott szárnyában, szigorú felügyelet mellett őrzik.

Események az évforduló kapcsán

Az elkövetkezendő napokban világszerte eseménysorozatok jelzik a hét személy letartóztatásának harmadik évfordulóját.
Fariba Kamalabadi (balra) és Mahvash Sabet egy boldogabb időkben készült közös fényképen. Az 57 éves Sabet letartóztatására 2008. március 5-én került sor. (c) Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgAz Egyesült Államokban május 12-én, kedden Washingtonban különleges fogadást ad Mark Kirk szenátor, aki nemrégiben kétpárti szándéknyilatkozatot tett közzé a Képviselőházban és a Szenátusban, felhívva a figyelmet az iráni bahá’í-okat továbbra is sújtó nehéz körülményekre.
Hollandiában pénteken és szombaton az ország templomaiba várják a vallási közösségek és vallásközi hálózatok tagjait imák felajánlására az iráni vallás- és világnézeti szabadságért.
Indiában különleges “Szolidaritás Koncertet” terveznek, ezzel emlékezve az emberi jogi visszaélések minden áldozatára. A koncertet a bahá’í imaház auditóriumában tartják május 18-án, szerdán Új-Delhiben.

Világméretű felháborodás

A bahá’í vezetők bebörtönzését világszerte elítélte számos ország kormánya. Az Európai Unió, valamint az Európai Parlament elnöke szintén csatlakozott az tiltakozáshoz, számos emberi jogi szervezettel, továbbá más csoportokkal, vallási vezetőkkel és számtalan magánszeméllyel karöltve.
David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke nemrégiben ismét kifejezte mély aggodalmát “a hét bahá’í vezető folytatódó megpróbáltatásai, valamint a bahá’í hit ellen Iránban tovább zajló támadások” kapcsán.
“Csodálatra méltó az Önök méltósága és türelme ilyen komoly diszkrimináció és megfélemlítés közepette, mellyel mindössze azért kell szembesülniük, mert hűek maradnak hitükhöz” – fogalmazott Cameron az Egyesült Királyság Bahá’í Közösségének Országos Szellemi Tanácsának címzett, múlt hónapban kelt levelében.
Cameron miniszterelnök úr kifejezte reményét, hogy az ENSZ külön megbízottjának nemrégiben történt kinevezése – melynek célja, hogy figyelemmel kövesse azt, hogy Irán milyen mértékben tartja be a nemzetközi emberi jogi normákat, – valamint az Európai Unió szankcióinak kiszabása “közvetíti Irán felé az emberi jogok felett érzett nemzetközi aggodalmat, és demonstrálja azt, hogy e jogok folyamatos megsértése nem marad észrevétlen.”
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »