Magyarországi fiatalok az iráni felsőoktatás szabadságáért és a vallásszabadságért kiálló képeslapokkal © Magyarországi Bahá’í Közösség www.bahai.hu(MBKBWNS) Magyarországról 500 képeslap lett feladva a múlt héten Iránba, csatlakozva a Hollandiából indult, európai képeslap küldő kampányhoz. A holland posta négy postabélyeget bocsátott ki 2011. július 6-án az emberi jogok iráni sértettjeinek arcképével.
A kék-fehér képeslap az iráni felsőoktatásból kizárt, legnagyobb nem-muszlim vallási közösség önszerveződő felsőoktatási programjáért áll ki. A Bahá’í Felsőoktatási Intézetet (BIHE) 1987-es alapítása óta számos támadás érte a kormány részéről. Legújabban, 2011. május 21-én Teherán, Karadzs, Iszfahán és Siráz területén 39 otthonban végzett rajtaütés során 18 oktatót tartóztattak le. Kilenc oktatót még továbbra is fogva tartanak, így jelenleg összesen 98 iráni bahá’í van jogtalanul börtönben.
Fiatalok a budapesti Deák téren az iráni felsőoktatás szabadságáért kiálló képeslapküldő kampányban © Magyarországi Bahá’í Közösség www.bahai.huMagyarországi bahá’í-ok a Deák téren találtak támogatókat a Kamran Daneshjoo úrnak, az iráni tudományos, kutatási és technológiai miniszternek címzett képeslaphoz. A magyar fiatalok és néhány turista emlékezett arra, hogy milyen fontos volt az ő életében az egyetem, ezért figyelemmel hallgatták, hogy más országban milyen nehézségeket jelent a felsőoktatás megszerzése. A két percet kérő beszélgetés sokszor hosszabbra nyúlt, mivel több kérdés jött Iránról, az iráni emberekről és gondolkodásukról, különösen a nők jogairól. (Az iráni bahá’í-ok elsőként alapítottak leányiskolát Iránban, 1911-ben Tarbiyat néven Teheránban.) A baráti hangulatú és felemelő beszélgetés után sok sikert kívántak a projekthez és remélték, hogy javulni fog az emberek élete Iránban.

A bebörtönzött iráni bahá’í vezető arcképével ellátott postabélyeget adtak ki Hollandiában

A holland posta által 2011. július 6-án kibocsátott postabélyegek az emberi jogok iráni sértettjeinek arcképével: Simin Behbahani, a neves költő, Mansour Osanlou szakszervezeti aktivista, Mahvash Sabet, a hét iráni bahá’í vezető egyike, továbbá Nasrin Sotoudeh, az emberi jogokat védő ügyvéd. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgAz iráni emberi jogokat felkaroló holland bélyegeken Simin Behbahani, a neves költő, Mansour Osanlou szakszervezeti aktivista, Mahvash Sabet, a hét iráni bahá’í vezető egyike, továbbá Nasrin Sotoudeh, az emberi jogokat védő ügyvéd portréja látható.
A kezdeményezés Mina Saadadi, a Shahrzad News elnevezésű médiaszervezet főszerkesztőjének ötlete volt. A Shahrzad News rádióprogramokat és online médiatartalmakat készít perzsa és angol nyelven.
„Itt, Hollandiában lehetőségünk van arra, hogy saját bélyegeket tervezzünk és jelentessünk meg”, közölte Saadadi asszony. „Iránban nagyon gyakran előfordul az emberi jogok megsértése, így arra gondoltunk, miért ne karolhatnánk fel az iráni társadalom különböző rétegeit, lelket öntve az elnyomottakba.”
Képeslapküldő kampány az iráni felsőoktatás szabadságáért © Magyarországi Bahá’í Közösség www.bahai.huA bélyegek legyártása és reklámozása érdekében a Shahrzad News összefogott az érintett szervezetekkel. A Mansour Osanlou-t, egy szállítmányozási dolgozókat tömörítő szakszervezet vezetőjét ábrázoló bélyeget olyan leveleken használták fel, amelyeket a holland szakszervezeti szövetség (FNV) címzett Iránnak, az iráni munkaerő-képviseleti aktivisták helyzetével kapcsolatban.
A Mahvash Sabet-et ábrázoló bélyegekből eddig ötezer példány készült el. „Nagyon megindító, hogy olyasvalakinek az arcképe jelenik meg világszerte leveleken és képeslapokon, aki képes mindent feláldozni az általa képviselt értékek védelme érdekében” – nyilatkozta Marga Martens, a Hollandiai Bahá’í Közösség részéről.
Képeslap az iráni felsőoktatás szabadságáért © Magyarországi Bahá’í Közösség www.bahai.huSabet asszony, mint szakképzett pszichológus, tanárként és igazgatóként dolgozott több iskolában. Az 1979-es iszlám forradalmat követően azonban több ezer más bahá’í oktatóval együtt menesztették állásából, és kizárták a közoktatásban történő munkavállalásból. Sabet asszonyt 2008. március 5-e óta tartják fogva. Elsőként tartóztatták le azon hét tagú, országos szintű ideiglenes csoport tagjai közül, amely Irán 300 ezer fős bahá’í közösségének szolgálatában segédkezett. Harminc hónapnyi törvénytelen fogva tartást követően a hét személyt koholt vádak alapján bíróság elé állították, és 2010 augusztusában fejenként 20 éves börtönbüntetésre ítélték őket. „Ez a bélyeg sok tekintetben nem csupán a hét vezetőt, illetve a többi, mintegy száz Iránban bebörtönzött bahá’í-t képviseli, hanem mindenkit, akit elnyomnak azért, mert kiáll az elveiért” – tette hozzá Martens asszony.
„Egy olyan időszakban, amikor az iráni hatóságok ellehetetlenítik az egyetemről kizárt bahá’í fiatalok oktatására irányuló kezdeményezéseket, Sabet asszony tanárként, anyaként és bahá’í-ként az oktatáshoz valamint a vallásszabadsághoz fűződő általános jogok melletti elkötelezettséget jelképezi.”
Nasrin Sotoudeh – akinek az arcképe a sorozat egy másik bélyegén lesz látható – kiváló jogász, aki számos esetben képviselte az emberi jogokkal való visszaélés áldozatainak érdekeit, többek között a fiatalkorúként elkövetett bűncselekmények miatt halálra ítélt fogvatartottak esetében. Ez év januárjában Sotoudeh asszonyt a hatóságok 11 éves börtönbüntetésre ítélték. Az ellene felhozott vádak közt szerepel „a nemzetbiztonság ellen folytatott tevékenység”, valamint a „rendszerellenes propaganda”, továbbá 20 évre eltiltották a jogi tevékenység gyakorlásától, valamint az ország elhagyásától.
A 83 éves Simin Behbahani – aki szintén szerepelni fog a bélyegsorozat egyik darabján – a modern perzsa költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A tisztelői körében „iráni oroszlán”-ként emlegetett írónő szintén nem hagyhatja el az országot.
Magyarországi fiatalok az iráni felsőoktatás szabadságáért és a vallásszabadságért kiálló képeslapokkal © Magyarországi Bahá’í Közösség www.bahai.huA Shahrzad News cikkeket is közöl a bélyegekről, amelyeket olyan eseményeken mutat be, mint például a Hollandiában nemrég megtartott konferencia, amelyen mintegy 300 iráni nő vett részt. „Örömmel üdvözölték az Iránban küzdő emberek lelkesítésének ötletét” – fűzte hozzá Saadadi asszony.
„Hozzáértés kell ahhoz, hogy a csoportok képesek legyenek egymással összekapcsolódni, miközben a saját ügyükre összpontosítanak. Nagyon fontos a másokkal történő együttműködés; mivel az etnikai és vallási kisebbségek, és más mozgalmak önmagukban nem elég erősek ahhoz, hogy képesek legyenek hallatni a hangjukat.”
A nemzetközi hír forrása és a kép copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Idézetek a bahá’í írásokból a gyermeknevelés témájában

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »