A vallás lényegének kutatását bemutató díjnyertes iráni film, A kertész október közepén lett a nagyközönség számára elérhető (a kép forrása: www.makhmalbaf.com)

A vallás lényegének kutatását bemutató díjnyertes iráni film, A kertész október közepén lett a nagyközönség számára elérhető (a kép forrása: www.makhmalbaf.com)


A nemzetközileg elismert iráni filmrendező, Mohsen Makhmalbaf a nagyközönség számára elérhetővé tette A kertész (The Gardener) című díjnyertes filmjét. Az izraeli Bahá’í kertekben és Jeruzsálemben forgatott film a vallás lényegének kutatása egy apa és fia közötti beszélgetés keretében.
A két főszereplő a két generáció különböző véleményét képviseli. Az apa számára – akit Makhmalbaf maga alakít – a vallásnak alapvető szerepe van. Miközben erejét rossz célokra is használták, Makhmalbaf szerint béke, megbocsátás és szeretet céljára is használták és használhatjuk újra. A fiú – akit Makhmalbaf saját fia, Maysam alakít – úgy érvel, hogy minden vallás végül elnyomáshoz és erőszakhoz vezet. Ezt követi a téma alapos kidolgozása.
A film, melynek premierje Koreában, a Busan Nemzetközi Filmfesztiválon volt, elnyerte a Bejrúti Nemzetközi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját 2012-ben.
A film nagy média nyilvánosságot kapott világszerte. A New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A népszerű indiai lap, The Hindu a békét és megértést kereső szokatlan filmről így fogalmaz: „egyszerre racionális, intelligens, poétikus és mindenek felett magas fokon civilizált”.
Mohsen Makhmalbaf iráni filmrendező, akinek A kertész című filmje a New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A kép forrása: "Mohsen makhmalbaf" by Fabienkhan - personal picture. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg#/media/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg

Mohsen Makhmalbaf iráni filmrendező, akinek A kertész című filmje a New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A kép forrása: „Mohsen makhmalbaf” by Fabienkhan – personal picture. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg#/media/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg


Makhmalbaf több mint 50 díjat kapott a több mint 20 filmjéért és 15-nél több filmfesztivál zsűrijében szerepelt. A 2012-ben készült film eddig csak fesztiválokon és válogatott vetítéseken volt megnézhető.
A perzsa és angol nyelvű film megnézhető az alábbi linken angol, francia, perzsa vagy spanyol felirattal.
A hír forrása: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »