Az iráni Farhang Amirit 2016. szeptember 26-án több késszúrással ölték meg vallása miatt (c) Bahá'í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Az iráni Farhang Amirit 2016. szeptember 26-án több késszúrással ölték meg vallása miatt (c) Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Irán legnagyobb, nem muszlim vallási kisebbsége, a bahá’í hitű Farhang Amirit 2016. szeptember 26-án a saját háza előtt, több késszúrással ölték meg.

“Sajnos, több ilyen szörnyű cselekmény annak a sokéves, az iráni hatóságok által folyamatosan táplált gyűlöletnek a következménye, mely a bahá’í-ok ellen irányul.” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője. Az iráni hivatalos médiában 20000 gyűlöltet keltő anyag jelent meg az utóbbi három évben.

A bűncselekményt megelőző napon két fiatal férfi kereste fel a négy gyermekes családapát, de ekkor nem tartózkodott otthon. Másnap Farhang Amiri úr maga nyitott ajtót a tetteseknek. A kés okozta erős mellkasi sérülésekbe pár perccel a kórházba érkezés után belehalt.

A két tettest azonnal elfogták. Beismerő vallomásukban szerepel, hogy tudatosan készültek a bűncselekményre. A rendőrség kérdésére, hogy miért ölték meg a 63 éves gazdát, csak annyi volt a válasz: „Mert tudtuk, hogy Farhang Amiri bahá’í vallású.”

Az Amiri család ellen már tavaly is elkövettek jogtalan cselekményeket. Indoklás nélkül lefoglalták laptopjukat és egyéb munkaeszközeiket. A családapa – barátai és szomszédjai elmondása szerint – kedves és nagylelkű ember volt.

A jazdi gyászoló csalad. A nők teljes egyenjogúságát gyakorló nők nem viselnek fejkendőt (csadort) (c) Bahá'í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

A jazdi gyászoló csalad. A nők teljes egyenjogúságát gyakorló nők nem viselnek fejkendőt (csadort) (c) Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

A Hit szülőföldjén, Iránban és néhány muszlim országban a békés vallást „veszélynek” tartják, hiszen papság nélküli, a nők teljes egyenjogúságát gyakorló hit ellentétes az aktuális rezsim érdekeivel.

Nagyfelbontású képek és a képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Kiemelkedő magyarok az iráni emberi jogokért projekt
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Muszlim országok közül pozitív példa: Banglades