Bahá’u’lláh, a bahá’í hit alapítója200 éve született. A bicentenárium alkalmából a világ minden táján nemzetközi és helyi vezetők egymás után fejezik ki tiszteletüket világszerte a nevezetes esemény alkalmából.

Lee Hsien Loong, Szingapúr miniszterelnöke (Fotó: Kommunikációs és Információs Minisztérium)

Lee Hsien Loong, Szingapúr miniszterelnöke (Fotó: Kommunikációs és Információs Minisztérium)

Legutóbb Szingapúr miniszterelnöke, Lee Hsien Loong üdvözölte a helyi bahá’í közösséget. Tőle idézünk:

„Bahá’u’lláh egységről és békéről vallott tanításai fontos értéket képviselnek multikulturális és vallási sokszínűséggel jellemezhető társadalmunkban” – fogalmazott 2017. július 31-i keltezésű üzenetében.

„Nagyon inspiráló számomra látni a bahá’í közösség tevékenységét, amelyet a vallások közti párbeszéd, a kölcsönös megértés és a közös cselekvés előmozdítása érdekében végez.”

„Törekvéseik mind arra irányulnak, hogy megteremtődjön a kölcsönös tisztelet sokvallású társadalmunkban, így erősítve Szingapúr társadalmi összhangját” – folytatta a miniszterelnök.

Szingapúr miniszterelnökének üdvözlő levele a bicentenárium alkalmából a bahá’í közösségnek © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Szingapúr miniszterelnökének üdvözlő levele a bicentenárium alkalmából a bahá’í közösségnek © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

A szingapúri miniszterelnök egyike azoknak, akik világszerte elismerő szavakkal köszöntötték a bahá’í közösséget. Azt követően, hogy az év elején India miniszterelnöke meleg hangú üzenettel méltatta a bahá’í közösséget, számos hasonló üdvözlet érkezett – többek között az indiai miniszterelnök-helyettestől és a kormányzat több magas beosztású tagjától, valamint India egyik tagállamának miniszterétől és más állami hivatalnokoktól.

Vietnamban a közelgő bicentenárium alkalmából magas rangú kormánytisztviselők, többek között a Vietnami Nemzeti Front Központi Bizottságának tagjai találkoztak a bahá’í közösség képviselőivel. A találkozó során kifejezték elismerésüket azokért az erőfeszítésekért, amelyekkel a hívek az életkörülmények javításán és az oktató-nevelő munkán keresztül hozzájárultak az ország fejlődéséhez.

A helyi szintű kezdeményezések közül érdemes megemlíteni, hogy az argentínai Rosario képviselő-testülete a bicentenáriumi évforduló tiszteletére egy igazgatási határozattal Haifát testvérvárosi rangra emelte. (Megjegyzés: Haifa a bahá’í hit szent helye.)

Az Amerikai Egyesült Államokban a massachusettsi Cambridge városa szintén határozatot iktatott be Bahá’u’lláh születésnapjának tiszteletére, arra bátorítva a város lakóit, hogy tegyenek a béke, az igazságosság és a szolidaritás megteremtésért.

Nagyfelbontású képek és a képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
A magyarországi bicentenáriumi ünneplésről bővebben


Címkék: ,