A világszerte békés és elismert, de Iránban üldözött kisebbségnek számító bahá’í hit iráni vezetőségének egyik tagja, Mahvash Sabet tegnap szabadult a börtönből. A nemzetközi normák szerint hamis és alaptalan vádak alapján ítélték el és kapott tízéves börtönbüntetést.
A hírhedt Evin és Raja’í Shahr börtönökben letöltött fogsága alatt Sabet asszony elismerésre tett szert rabtársai között szerető gondviseléséért és kedvességéért. Roxana Saberi amerikai újságírónő, aki az Evin börtönben Sabet cellatársa volt, könyvében és több interjúban elmondta, hogy micsoda együttérzéssel fordult feléje, élete minőségét megváltoztatva, továbbá, hogyan gondoskodott lelkéről éhségsztrájkja alatt.

Mahvash Sabet, a jogtalanul bebörtönzött iráni bahá’í vezetőség tagja volt. Jogtalan és borzalmas bebörtönzése tegnap véget ért © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Mahvash Sabet, a jogtalanul bebörtönzött iráni bahá’í vezetőség tagja volt. Jogtalan és borzalmas bebörtönzése tegnap véget ért © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org


Az egykori tanár és iskolaigazgató, aki az írástudatlanság felszámolására létesített országos állami bizottságban is dolgozott, bebörtönzése éveiben a költészetben talált vigaszt. Lenyűgöző költeményeinek gyűjteményét kiadták és angol nyelvre is lefordították. A Börtönversek (Prison Poems) címen 2013-ban megjelent kötet széles körű elismerést vívott ki irodalmi színvonala és tartalmának mélysége miatt.
Ahogy a történelemben lenni szokott, a fogságba zárt írók, gondolkodók és költők, akiket igazságtalanul börtönöztek be, úgy Sabet eszméi és hite is csak megerősödött üldöztetései évei során.
A szerző élethelyzete a PEN International szervezetet arra inspirálta, hogy Sabet legyen annak a kampánynak az arca, mely védelmére kel a 900 üldözésnek kitett írónak és újságírónak. Ennyien kerültek börtönbe vagy tűntek el 2014-ben írásaik miatt.
Versei ihletésére született egy zenei darab is, melynek szerzője Lasse Thoresen díjnyertes zeneszerző, melyet egy nemzetközi zenei fesztiválon adtak elő ez év elején Oslóban.
A most 64 éves Sabetet 2008 márciusában tartóztatták le. Az iráni bahá’í vezetőség többi hat tagját ugyanazon év májusában tartóztatták le. Mind a heten úgy voltak fogva tartva hetekig, hogy semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal, gyakran magánzárkában, valamint a félelemkeltés és az alapjogoktól való megfosztás eszközeivel operáló bánásmód közepette, beleértve a pszichológiai és fizikai nehézségeket is.
„Annak ellenére, hogy Sabet asszonyt most szabadon engedték, még mindig nem lett szabad ember” – közölte Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője New York-ban. „Visszatér abban a társadalomba, ahol a bahá’í fiatalokat megfosztják a felsőoktatásban való részvétel és közalkalmazotti állások betöltésének lehetőségétől, ahol a bahá’í tulajdonban lévő kisebb üzletekkel szembeni támadások egyre csak szaporodnak és ahol temetőiket meggyalázzák. Ahol továbbá a bahá’í-okat napi rendszerességgel becsmérlik az állami médiacsatornák, ahol önkényesen letartóztatják őket és bebörtönzik a vallási meggyőződésük miatt.”
A többi bebörtönzött iráni bahá’í vezetőség tagjainak szabadon bocsátására a közeli hónapokban lehet számítani. Ők név szerint: Mrs. Fariba Kamalabadi, 55; Mr. Jamalodin Khanjani, 83; Mr. Afif Naeimi, 55; Mr. Saeid Rezai, 59; Mr. Behrooz Tavakkoli, 65; and Mr. Vahid Tizfahm, 43.
„Reménykedünk abban, hogy szabadon bocsátásukkal egy új fejezet nyílik a bahá’í-okkal szembeni iráni bánásmód terén, és a kormányzat végre eltávolítja azokat az akadályokat, amely visszatartják attól, hogy tartsa magát ígéretéhez, miszerint »igazságosságot teremt minden iráni számára egyenlő mértékben« ” – tette hozzá Dugal asszony.
Nagyfelbontású képek és a képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Iráni nők úttörő orvosa: Susan I. Moody

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »