(BWNS) Világszerte elítélő nyilatkozatokat váltott ki kormányok és emberi jogi szervezetek részéről a 2010. augusztus 8-án, szóban közölt hír, miszerint a hét bahá’í vezető mindegyikét 20 év börtönbüntetésre ítélték el.
Az Európa Parlament elnöke, Ausztrália, Kanada, Franciaország és Németország erőteljes hangon fejezték ki aggodalmaikat. 2010. augusztus 13-ig csatlakozott hozzájuk az Európai Unió, az U.S.A., Hollandia és az Egyesült Királyság.
Kormányok, szervezetek és prominens személyiségek szólítanak fel a fogva tartottak óvadék ellenében történő szabadon bocsátására, az ítélet érvénytelenítésére, valamint arra, hogy Irán szolgáljon bizonyítékkal arra nézve, hogy a per tisztességesen, a nemzetközi normáknak megfelelően zajlott.

A nemzetközi tiltakozással egy időben értesült a Bahá’í Nemzetközi Közösség arról, hogy a 7 iráni bahá’í vezetőt átszállították a teheráni Evin börtönből az iráni fővárostól 20 kilométerre északra, Karaj-ban fekvő Gohardasht, másnéven Rajaishahr börtönbe.

A nemzetközi tiltakozással egy időben értesült a Bahá’í Nemzetközi Közösség arról, hogy a 7 iráni bahá’í vezetőt átszállították a teheráni Evin börtönből az iráni fővárostól 20 kilométerre északra, Karaj-ban fekvő Gohardasht, másnéven Rajaishahr börtönbe.

Irán elítélése kormányok részéről

Jerzy Buzek, az Európa Parlament elnöke 2010. augusztus 11-i közleményében az ítéleteket „megdöbbentő jelzésnek és mérhetetlen csalódásnak” nevezte, „mindazok számára, akik az iráni emberi jogi helyzet javulásában reménykedtek”. „Irán nemzetközi normáknak kötelezte el magát és hangsúlyozom, hogy ebbe a vallásszabadság tisztelete és védelme is beletartozik” – mondta Jerzy Buzek.
Kanada külügyminisztere, Lawrence Cannon nyilatkozata szerint országa „mély nyugtalansággal” fogadta az ítéletet, amelyet „írásos döntés illetve megfelelő jogi eljárás nélkül” hoztak meg. Arra sürgette Iránt, hogy engedélyezze az iráni kisebbségi vallási vezetők óvadék ellenében való szabadon bocsátását.
Németország a következőképp jellemezte a tárgyalás kimenetelét: „mindazok súlyos akadályoztatása, akik az emberi méltóság és az emberi jogok előmozdításán fáradoznak Iránban”. Markus Loning, a német külügyi hivatal emberi jogi és humanitárius segélyekért felelős biztosa a következőket mondta: „Iránnak vissza kell vonnia az ítéletet és tisztességes, átlátható bírósági eljárást kell biztosítania.” Elmondása szerint „a bírói eljárással kapcsolatban komoly kétségek merülnek fel az alapvető jogok biztosítását illetően.”
Franciaország „megdöbbenésének” adott hangot a 20 év börtönbüntetés hallatán. Egy sajtótájékoztató során Christine Fages, a Francia Külügyminisztérium egyik szóvivője kijelentette, hogy az iráni hatóságoknak azonnal fel kell hagyniuk a bahá’í-ok és más vallási kisebbségek üldözésével és „tiszteletben kell tartaniuk a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egységokmányában meghatározott vallási és lelkiismereti szabadsághoz fűződő jogokat, amely szerződést Irán szabad akaratából írt alá.”
Ausztrália szintén osztozott a büntetési tételek felett érzett komoly aggodalomban. „Továbbra is felszólítjuk Iránt annak biztosítására, hogy az összes eljárást tisztességesen, átláthatóan és Irán nemzetközi elkötelezettségeivel összhangban bonyolítsák le.”, nyilatkozta az ausztrál kormány Külügyi- és Külkereskedelmi Minisztériumának egyik szóvivője.
Az Európai Unió részéről Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő „súlyos aggodalmát” fejezte ki és „azonnali szabadon bocsátásukat” követelte az iráni kisebbségi vallási vezetőknek 2010. augusztus 12-én. „Az ítéletet úgy tűnik, vallási kisebbséghez való tartozás motiválja; és a bírósági eljárásban komoly hibák vannak, melyek nincsenek összhangban sem Irán nemzetközi vállalásaival a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egységokmánya szerint (ICCPR), sem nemzeti törvényivel a helyes bírósági tárgyalás jogaival kapcsolatban.” „Az EU felszólítja iránt, hogy vessen véget a bahá’í közösség üldözésének – mondta Ashton bárónő. A nyilatkozat szövege
Az Egyesült Államok „mélyen aggódik azért, hogy az iráni kormány folyamatosan üldözi a bahá’í-okat és más vallási kisebbségi közösségeket Iránban” – mondta Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere augusztus 12-i nyilatkozatában. „A vallásszabadság minden hitű és véleményű ember veleszületett joga mindenhol” – mondta Clinton asszony. „Az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy megvédje a vallásszabadságot világszerte és nem feledkeztünk meg a bahá’í közösségről Iránban.” „Továbbra is felemeljük szavunkat az igazságtalanság ellen és felszólítjuk az iráni kormányt, hogy tisztelje állampolgárainak alapvető jogait a nemzetközi kötelezettségeivel összhangban” – mondta Clinton külügyminiszter asszony. A nyilatkozat szövege

Irán ítélkezésének bírálata a nemzetközi emberi jogi szervezetek részéről

Az Iráni Nemzetközi Emberi Jogi Kampány (The International Campaign for Human Rights in Iran) kijelentése szerint a bahá’í vezetők elítélése mögött politikai motiváció állt; diszkrimináló, igazságtalan és jogtalan volt iráni és a nemzetközi jogi szempontból. „Azért ítélték el őket, mert bahá’í-ok, semmi másért, és bebörtönzésük ily módon a bahá’í hit és tagjaival szembeni elnyomó politikát fejezi ki.” – jelentette ki Aaron Rhodes, a kampány szóvivője.
Az Amnesty International a bahá’í vezetőket úgy jellemezte, mint „lelkiismereti foglyok, akiket egyedül hitük, illetve az üldözött bahá’í kisebbség nevében végzett békés tevékenységeik miatt tartanak fogva. A hét személyt hónapokig vádirat nélkül tartották fogva, mielőtt kirakatpernek vetették alá őket. Azonnal szabadon kell őket bocsátani” – mondta Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International Kelet- és észak-afrikai igazgatóhelyettese.
A Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség (FIDH) és az Emberi Jogok Védelmének Iráni Ligája (LDDHI) közleményében arra kérte az iráni kormányt, hogy „az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával valamint a nemzetközi emberi jogi megállapodásokkal összhangban járjon el, amelyeket az Iráni Iszlám Köztársaság ratifikált”.
A Human Rights Watch azt követelte az iráni hatóságoktól, hogy azonnal bocsássák szabadon a hét személyt „alapul véve, hogy semmilyen bizonyítékot nem tudtak eddig felhozni ellenük, és nem kaptak tisztességes és nyilvános tárgyalást”. „Az iráni hatóságok több mint két éven át a legkisebb bizonyítékot sem tudták felmutatni, amely ezen bahá’í vezetők fogva tartásának alapjául szolgált volna, pláne nem a 20 év börtönbüntetésre” – nyilatkozta Joe Stork, a Human Rights Watch közép-keleti igazgatóhelyettese. Iránnak konkrét lépéseket kell tennie, hogy bebizonyítsa, hogy elkötelezett a bahá’í-ok alapvető jogainak védelmére” – fűzte hozzá Stork úr. „Ehhez jó kezdésül szolgálna a hét bahá’í vezető azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátása” – folytatta.
Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ képviselője úgy nyilatkozott hogy a Bahá’í Nemzetközi Közösség nagyra értékeli a kormányoktól és emberi jogi szervezetektől eddig érkezett elkötelezett támogatást. „Ezek a nyilatkozatok azt jelzik, hogy világszerte egyre nagyobb számú ember – mindenféle fajhoz és valláshoz tartozóan – igazságot akar látni Iránban – nem csak a bahá’í-ok, hanem minden olyan állampolgára számára, akik az emberi jogok súlyos megsértésével néznek szembe” – mondta Ala’i asszony. ”Meddig fogják még az iráni hatóságok figyelmen kívül hagyni ezeket a felemelt hangokat?” – tette fel a kérdést.
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat 1. cikk , 2. cikk

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Petíció az iráni emberi jogokért

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »