A hitehagyásért halál – az iráni büntető törvénykönyv tervezetének 5. része szerint.NEW YORK
2008. február 22. (BWNS)

Az iráni parlament olyan törvény elfogadását tervezi, amely emberi jogok tömegét sérti, nemcsak a bahá’í-ok, hanem másokat is érintve, akár Irán területén kívülieket is – adta hírül ma a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
A legfőképpen nyugtalanító bekezdés szerint halálbüntetés jár mindazokra, akik iszlámból egy másik vallásra térnek át. Ez nemcsak a bahá’í-okat, hanem keresztényeket, zsidókat és másokat is érint.
„A törvénytervezet ellentétes minden emberi jogi normával, beleértve azon nemzetközi egyezményeket, melyeket Irán is aláírt” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél.
„A nemzetközi közösségnek most fontos a szavát hallatni, amikor még nem késő és a tervezet nem válik Irán törvényévé.”
A törvénytervezet kiterjesztené a kormány hatáskörét az állítólagos országon kívüli biztonsági fenyegetésekre, jogalapot adva a már most is gyakorolt diszkriminatív intézkedésekre a bahá’í-ok és más kisebbségek ellen. Ugyanis a „vallási” és más bűntényeket olyan határozatlanul definiálja, hogy a kormány által kifogásolt összes csoport ellen felhasználható.
„A törvény elfogadása esetén a kormány és a papság büntetlenül léphet fel Irán állampolgárai ellen kizárólag vallási hovatartozásuk alapján” – modta Dugal asszony. „Ez nemcsak az iráni embereket sérti, hanem mindenkit, akik az alapvető emberi jogokat támogatják.”
Dugal asszony elmondása szerint a vallási áttérésről szóló rész – amelyet hitehagyásnak vesznek – azért különösen szigorú, mert halálbüntetéssel fenyeget bárkit, aki iszlám hitről más vallásra tér át és nem vonja ezt azonnal vissza.
„A szöveg a Hadd szót használja, amely félreérthetetlenül halálbüntetést ír elő rögzített büntetésként, ami nem változtatható, enyhíthető vagy törölhető” – mondta Dugal asszony. „Halálos ítéletek születtek eddig is, melyeket végre is hajtottak, de a törvényben ez eddig nem szerepelt.”
„A törvény kiterjesztené a hitehagyást bármilyen nem mohamedánra, akinek egyik szülője iszlám hitű volt a fogantatás időpontjában. Így például egy mohamedán és egy keresztény gyermeke, aki kereszténységet választja, hitehagyónak minősül a törvény szerint és ezért kivégzendő” – mondta Dugal asszony.
Másik aggodalomra okot adó rész szerint a „biztonsági” törvényt kiterjesztenék az országhatáron túlra, kiszolgáltatva az Iránon kívül lakókat a kormány kezébe.
„Irán nyilvánvalóan nem elégedett azzal, hogy határain belül célozza meg az általa ellenfélnek tartottakat” – mondta Dugal asszony. A törvénytervezet 112. bekezdése „kormányellenes, függetlenségellenes és az ország belső és külső biztonsága” elleni lépésekről szól.
„Mivel a ‘biztonság’ fogalmát nem definiálja a törvény, minden annak számíthat” – mondta Dugal asszony. „Valóban, sok iráni bahá’í-t igazságtalanul gyanúsítottak az állam biztonsága elleni tevékenységgel.”
„Ha az új büntető törvénykönyvet elfogadják, az iráni bahá’í-ok – másokkal egyetemben – bárhol a világon felelősségre vonhatók Iránon kívül elkövetett, Irán biztonsága elleninek tartott cselekedeteikért.”
A törvény nem határozza meg, például, mit jelent a „megsérteni a szentet”, így szabad kezet kapna a kormány, hogy fellépjen bármely kifogásolt csoport ellen, mondta Dugal asszony. „A törvény tartalmaz paragrafusokat, amelyek meghatározatlan bűntettekre, valamint ‘korrupcióra és földi bajkeverésre’ vonatkoznak” – mondta.
„Halálbüntetés járna mindenkire, aki ‘megsérti a Prófétát'”- magyarázza Dugal asszony. „Ez a rendelkezés sokféle csoportot, így a bahá’í-okat is komolyan veszélyezteti, mivel a Próféta ‘megsértését’ többféleképen lehet értelmezni, vallásos meggyőződéstől függően.”
A fejleményekkel kapcsolatban az Európai Unió elnöksége nemrégen aggodalmának adott hangot a bahá’í közösség helyzetéről Iránban.
„Az EU komoly aggodalmát fejezi ki az etnikai és vallási kisebbségek romló helyzete, különösen a bahá’í helyzet miatt” – mondta az EU elnökség 2008. február 7-i nyilatkozatában.
„Az EU-t nyugtalanítja az iráni bahá’í-ok folyamatos diszkriminációja és bántalmazása, beleértve diákok eltanácsolását egyetemekről és főiskolákról, foglalkoztatásuk korlátozását, valamint az iráni média bahá’í ellenes lejárató kampányát.”

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Az Európai Parlament 2008. január 31-i állásfoglalása Iránról
Az eredeti cikk olvasása angolul , perzsául
Részletek az iráni büntető törvénykönyv tervezetéből angolul , perzsául

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »