153 országból érkezett ezer küldött választotta meg tegnap, 2008 április 29-én a bahá’í hit világszintű vezető testületét, az Igazságosság Egyetemes Házát.
A 9 magyarországi küldött ‘Abdu’l-Bahá háza előtt (Haifa, Izrael)A küldöttek – az országos választott bahá’í testületek, az Országos Szellemi Tanácsok tagjai – április 26-tól érkeztek a Bahá’í Világközpontba, a szentföldi Haifába. Azóta a bahá’í szent helyeken imádkoztak és készültek fel lelkiekben a választásra.
A következő napokban, május 2-ig a világszintű bahá’í közösség ügyeiről fognak tanácskozni.

A bahá’í választás sajátosságai

A bahá’í választásokban a képességek és az együttműködési készség fontosabb az ígéreteknél és a pénznél. Nincsenek pártok vagy platformok, a kampányolás határozottan elkerülendő és senkit sem jelölnek. Ezek helyett, ima és elmélkedés után, minden küldött egyszerűen leírja azon kilenc egyén nevét, akit legalkalmasabbnak talál a szolgálatra.
A bahá’í választás során a szent iratok szerint a következő tulajdonságokat kell mérlegelni: „az önzetlen odaadást, a jólképzett szellemet, a nyilvánvaló képességeket és a megfontolt tapasztalatot”.
„Mivel nincs jelöltállítási procedúra, nincsenek jelöltek, így értelemszerűen kampány sem.” – mondta Susanne Tamas, egy kanadai küldött. „Ennek eredményeképp az egyéneknek nincs lehetősége másokat szavazásra buzdítani, történjen ez akár saját képességük felnagyításával vagy más hibáinak megtalálásával.”
A bahá’í választási rendszer jelenleg világ-, kontinentális, országos és körülbelül tízezer helyi szinten működik. Ugyan ezt a választási rendszert is időnként befolyásolja az emberi gyarlóság, a világon élő 5 millió bahá’í nagyságrenddel jobb mintának tartja a pártpolitikai csatározásoknál és a plakáthegyeknél.

A konvenció lebonyolítása

A Kongói Demokraikus Köztársaság Országos Szellemi Tanácsának tagjai regisztrálnak április 26-ánA felkészülés során a legnagyobb gondot a kommunikáció jelentette. Egy telefont is nehéz volt elintézni azon országokba, melyeket háború vagy szegénység súlyt.
A tavalyi évekhez hasonlóan, az iráni bahá’í-ok nem vehettek részt a választásokban. A hit szülőhazájában élő 300 000 bahá’í kegyetlen üldöztetésnek van kitéve és a bahá’í igazgatási rendet törvényen kívül helyezték. Jelenlétükre a színpadon elhelyezett 95 szál vörös rózsa és felolvasott üzenetük emlékeztetett.
A magyarországi küldöttek szavaznak a 10 nemzetközi bahá’í konvención. Az éppen szavazó ország térképe látszódik a kivetítőn. A haifai kongresszusi központ termében a küldöttek abc rendben országuk szerint foglaltak helyet. A megnyitó beszéd után a főszavazatszámláló, a guineai Thelma Khalghati néven szólította a küldötteket a színpadra, ahol egy egyszerű fadobozba belehelyezték szavazatukat. Minden szólított ország esetében a monitoron ki volt vetítve földrajzi elhelyezkedése.
A legtöbb küldött nemzeti viseletben vonult fel, az „egység a különbözőségben” bahá’í elvet bemutatva. 3 órán át tartott a 153 ország színes és vidám felvonulása.
Majd a 19 ország szavazatszedői kézi módszerekkel összeszámolták a szavazatokat. Az eredményt ma jelentették be. Ezek szerint a következő 5 évre az Igazságosság Egyetemes Házának tagjai: Farzam Arbab, Kiser Barnes, Peter Khan, Hooper Dunbar, Firaydoun Javaheri, Paul Lample, Payman Mohajer, Shahriar Razavi és Gustavo Correa.

Kapcsolódó oldalak:
A bahá’í igazgatási rend
Korábbi hír: Bahá’í választások kampány nélkül
Nagy felbontású fényképek a 10. nemzetközi bahá’í konvencióról (angolul)
Cikkek az Igazságosság Egyetemes Házának megválasztásáról nagy felbontású fényképekkel (angolul)

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »