(BWNS) Iránban hat bahá’í vezetőt tartóztattak le május 14-én, majd a hírhedt Evin börtönbe szállították. A bebörtönzések kísértetiesen hasonlítanak az iszlám forradalom utáni jogfosztásokhoz, amikor a bahá’í vezetőket kivégezték.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.A hat férfi és nő egy informális vezetőség tagja volt, akik az iráni bahá’í közösség ügyeit segítették, miután az iráni kormány mindenféle hivatalos bahá’í szerveződést betiltott a 1983-ban.
A titkosügynökök május 14-én, hajnalban törtek a hat teheráni bahá’í házra, majd több órán keresztül házkutatást tartottak.
A vezetőség hetedik tagját márciusban tartóztatták le Meshedben, amikor a rendőrségre egy jelentéktelen üggyel kapcsolatban behívták.
„A leghatározottabban tiltakozunk iráni bahá’í társaink letartóztatása ellen” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél. „Egyetlen bűnük az, hogy bahá’í hitűek.”
„Különösen vészjósló, hogy a mostani hullám emlékeztet a két országos iráni bahá’í irányító testület letartóztatására az 1980-as évek elején – ami 17 személy kivégzéséhez vagy eltűnéséhez vezetett.”
„A kiemelkedő bahá’í-ok házai elleni hajnali razziák jól összehangoltak voltak, és világosan jelzik, hogy magas szintről újra támadják a bahá’í-okat és meg akarják félemlíteni az iráni bahá’í közösséget.” – mondta Dugal asszony.
A május 14-én letartóztatottak nevei: Mrs. Fariba Kamalabadi, Mr. Jamaloddin Khanjani, Mr. Afif Naeimi, Mr. Saeid Rezaie, Mr. Behrouz Tavakkoli, and Mr. Vahid Tizfahm. Valamennyien Teheránban laknak. Kamalabadi asszony, Khanjani úr, és Tavakkoli úr már korábban is le volt tartóztatva, 5 naptól és négy hónapig terjedő időszakokra.
Mahvash Sabet asszonyt Meshedben tartóztatták le 2008. március 5-én. A szintén Teheránban lakó Sabet asszonyt a meshedi rendőrségre idézték be, látszólag azért, hogy kérdéseket tegyenek fel egy személlyel kapcsolatban, akit annak a városnak a bahá’í temetőjében temettek el.

Irán: a vallásszabadság fokozottabb korlátozása 1979-től

1980. augusztus 21-én, az iráni bahá’í országos vezetőség összes tagját elhurcolták. A nyomtalanul eltűnt kilenc személyt – minden jel szerint – kivégezték. A vezetőséget, az országos szellemi tanácsot újraválasztották, de nyolc tagját kivégezték 1981. december 27-én.
Számos helyi vezetőt is letartóztattak és kivégeztek az 1980-as évek elején Iránban. Majd nemzetközi tiltakozás hatására lelassultak a bahá’í-ok kivégzései – 1998 óta nem történt újabb kivégzés. 1979 óta több, mint 200 bahá’í-t öltek meg Iránban, ezreket tartóztattak le és több mint 10000 bahá’í-t bocsátottak le kormányzati vagy egyetemi állásukból..
1983-ban az iráni kormány törvényen kívül helyezte a bahá’í igazgatási rendet. Az iráni bahá’í közösség válaszul feloszlatta a választott testületeket, az országos és a 400 helyi szellemi tanácsot.
Az informális, országos szintű koordináló csoport, a Barátok, a kormány tudtával létesült, hogy segítse a 300 ezres iráni bahá’í közösséget, mely a legnagyobb vallási kisebbség Iránban – létszámuk meghaladja a keresztényeket és zsidókat együttvéve.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

A világ válasza a vallásszabadság korlátozására

CNN: Elítélik az iráni bahá’í-ok letartóztatását
BBC: Irán letartóztatja a bahá’í „vezetőséget”
Az EU elnöksége „mélységesen aggódik” a bahá’í-ok letartóztatása ügyében. Megismétli komoly aggodalmát az iráni bahá’í-ok vallásuk miatti folyamatos diszkriminációja és zaklatása iránt. Felszólítja az Iráni Iszlám Köztársaságot a vallásszabadság gyakorlására, a bahá’í közösség üldözésének véget vetésére és a bebörtönzöttek szabadonbocsátására. Nyilatkozat 2008-05-21
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma május 15-én „határozottan elítélte” a hat iráni bahá’í vezető bebörtönzését: Hivatalos közlemény
Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága – amely az elnöknek és a Kongresszusnak ad tanácsot – nemzetközi elutasításra szólított fel a két letartóztatással kapcsolatban. A bizottság elnöke, Michael Cromartie „az iráni vallásszabadság és más emberi jogok gyors hanyatlásának legfrissebb jeleként” értékelte az esetet: Hivatalos közlemény
Amnesty International: Irán: önkényes letartóztatások / lelkiismereti foglyok

Kapcsolódó oldalak:
Eredeti cikk képekkel
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Az Európai Parlament 2008. január 31-i állásfoglalása Iránról

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »