Az UNESCO a Világörökség részévé választotta 2008. július 8-án Bahá’u’lláh és a Báb sírszentélyét, amelyek az izraeli Akkóban illetve a közeli Haifában találhatóak.
A bahá’í hit alapítóinak síremlékei, amelyeket a bahá’í-ok a világ két legszentebb helyeként tisztelnek, „kimagasló egyetemes értéket” képviselnek, és az emberiség kulturális öröksége részének tekintendők, jelentették ki az UNESCO Világörökség Bizottságának tagjai.

A Világörökség részévé választott Bahá’u’lláh sírszentélye és a körülötte lévő kertek (Akkó közelében, Izrael)


A világörökségi listán olyan – világszinten kiemelkedő vallási jelentőségű – létesítmények is szerepelnek, mint a Vatikán, a jeruzsálemi óváros és a nemrégiben lerombolt bamijani buddhista szobrok maradványai Afganisztánban.
A Báb sírszentélye az Izraelben fekvő haifai Kármel-hegy északi lejtőjén az egyik bahá’í szent hely, amelyet felvettek a Világörökség listájára. Haifa egyik jelképévé vált, évente félmillió látogatót vonz.A bahá’í sírszentélyek az első, egy modern korban született vallás hagyományához kötődő helyszínek, amelyek felkerülnek az UNESCO, vagyis az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete által fenntartott listára.
A világörökségi listára felvett „Bahá’í zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában” 11 helyen 26 épületet, emlékművet és helyet tartalmaz. Magában foglal még házakat, kerteket, egy temetőt és modern, neoklasszicista épületek nagy csoportját, melyek adminisztrációs, archívum és kutatási célokat szolgálnak.
A két sírszentélyben nyugszanak a bahá’í hit alapítói, Bahá’u’lláh és a Báb földi maradványai. Bahá’u’lláh sírszentélye az Izrael északi partján fekvő, már régebben a Világörökség részét képező Akkó (Acre) Óvárosának közelében található, míg a Báb sírszentélye a haifai Kármel-hegyen.
Bahá’u’lláh sírszentélye Akkó (Acre) közelében, Haifától északra – a bahá’í hit követői számára a földkerekség legszentebb pontja – szintén a Világörökség része.A bahá’í-ok hite szerint Bahá’u’lláh és a Báb Isten küldöttei voltak; végső nyughelyük a mintegy ötmilliós vallási közösség zarándokhelyei. Bahá’u’lláh sírszentélye a világ összes bahá’í számára kijelöli az ima irányát, így hasonló fontossággal bír, mint a jeruzsálemi Nyugati Fal a zsidók, és a mekkai Kába-kő a muzulmánok számára.
Az iráni születésű Bahá’u’lláh-t az akkoriban az Ottomán Birodalom részét képező Akkóba száműzték, ahol 1892-ben hunyt el. A Bábot 1850-ben végezték ki Iránban; földi maradványait később Haifában helyezték végső nyugalomra.
A számos kultúra elemeit ötvöző franciakert (Bahji, Izrael)A két síremlék az őket övező, számos kultúra elemeit ötvöző francia- és angolkertekről nevezetesek. A bahá’í zarándokok mellett látogatók és turisták százezreit vonzzák minden évben.
„Örömmel fogadjuk az UNESCO elismerését, amely kiemeli ama vallás szent helyeinek fontosságát, amely 150 év alatt egy kis közép-keleti csoportból olyan világméretű közösséggé nőtte ki magát, amelynek gyakorlatilag minden országban vannak követői.” – nyilatkozta Albert Lincoln, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főtitkára.
„A bahá’í közösség kiemelten köszönetet mond Izrael kormányának a jelölésért” – mondta az ENSZ mellett működő nem-kormányzati szervezet főtitkára.
A világörökségi listát 1972-ben hozta létre az UNESCO azzal a céllal, hogy felkutassa, védelmezze és megőrizze a „kiemelkedő egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti örökség” színhelyeit. Mindeddig 184 nemzet írta alá a listára kerülés általános feltételeit meghatározó Világörökség Egyezményt. 878 helyet ismertek el a világörökség részeként, köztük Magyarországról 7 kulturális és egy természeti területet.
A Világörökség Egyezményt aláíró 185 tagállamból választják a Világörökség Bizottságot, mely 21 tagállamból áll. A szervezet évente ülésezik az elnök által képviselt országban. Az idei elnök a kanadai Dr. Christina Cameron, és a Québecben, a világörökség részében megrendezett összejövetel egybeesik a város alapításának 400. évfordulója tiszteletére tartott ünnepségsorozattal.

Kapcsolódó oldalak:
Nagyfelbontású képek
A Bahá’í Világközpont
Eredeti cikkek angolul 1. rész , 2. rész

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »