2009 janárjában felújítási munkálatok kezdődnek a Báb szentélyén. Az aranyozott kupolával ellátott épület a Bahá'í világközpontban található a Kármel-hegyen. A Haifában található szentély és a kertek Izrael leglátogatottabb helyei közé tartoznak.

A Báb szentélye - a bahá'í hit egyik legismertebb épületét 2009. januárjától kezdik felújítani

A Báb szentélye – a bahá’í hit egyik legismertebb épületét 2009. januárjától kezdik felújítani


Izrael egyik leglátogatottabb helyét, a haifai bahá’í kertek központi épületét, a Báb sírszentélyét 2009 januárjától kezdik felújítani. A Világörökség részének nyilvánított, aranyozott kupolával ellátott szentély a Kármel-hegyen található, az 1 km hosszan elnyúló, 19 varázslatos teraszon elterülő kertben.
Haifa egyik jelképe lett a Báb szentélye, mely 1953-ra épült fel teljesen, és mostanra szükségessé vált a felújítás. A négy évig tartó munkálatok során megerősítik az épület szerkezetét a földrengések ellen, kicserélik a vasból készült dekorációs elemeket rozsdamentes acélra, restaurálják a faragott köveket, kicserélik az elektromos vezetékeket, és elvégzik a kupola felújítását is.
A Báb szentélye az emberiség és a vallások egységét szimbolizálja: több építészeti stílus jegyeit viseli. A szentélyt alulról és felülről 9-9 teraszon lévő kert övezi, melyek hasonlóak, de nem egyformák. A híres kertek általában vagy csak szigorúan szimmetrikus franciakertek, vagy csak szabálytalan angolkertek. A bahá’í (perzsa) kertben viszont ezek egysége jelenik meg: a központi lépcsősor mentén franciakertben gyönyörködhetünk, melyet a kert szélén angolkert vált fel fokozatosan.
A szép kert közepén található a négy sávos út feletti híd. A járdák vörös színét cserépdarabok adják (c) Bahá'í Nemzetközi Közösség www.bahai.org

A szép kert közepén található a négy sávos út feletti híd. A járdák vörös színét cserépdarabok adják (c) Bahá’í Nemzetközi Közösség www.bahai.org

Az 1 km hosszú teraszok alatt két városi út is áthalad, de a rajtuk átvezető hidak oly szélesek, hogy nem törik meg a kert egységét.
Újdonság a kertépítészetben, hogy a járdák egy része összetört égetett agyagcseréppel fedett – a vörös szín jól mutat a virágokkal. A Bahá’í Világközpont többi épülete nem nyomja el a kertet, mivel épületei nem magasodnak két emeletnél magasabbra. A föld alatt lévő összes szintjét természetes fény világítja meg.
Ritkaság kertépítészetben, hogy az idős fákat meghagyják vagy visszaültetik az eredeti helyükre egy ilyen mértékű kertrendezés során.
Szökőkút az alsó teraszon. Felül a híres kert központi épülete, a Báb sírszentélye látható

Szökőkút az alsó teraszon. Felül a híres kert központi épülete, a Báb sírszentélye látható


A 19 terasz megnyitójára összegyűlt több mint 3000 ember a szép kert központi lépcsősorán (2001. május)

A 19 terasz megnyitójára összegyűlt több mint 3000 ember a szép kert központi lépcsősorán (2001. május)


A központi lépcsősor mentén végig víz csörgedezik, mely elnyomja a város zaját és kellemesebb mikroklímát teremt. Az öntözött kert a madarak és más állatok lakóhelyévé is vált.
A mai szépségében látható kertet 2001 májusában adták át. Az Akkóban (Acre) lévő másik, híres bahá’í kerttel együtt évente több mint félmillió látogató keresi fel, így a Kelet-Mediterráneum leglátogatottabb helyei közé tartoznak.
A bahá’í hit előhírnökét, a Bábot 1850-ben, Tebrizban, Iránban végezték ki. A vallás követőinek véres üldöztetéséről 1852-től a korabeli magyar lapok is beszámoltak. A Báb földi maradványait 1909-ben helyezték nyugalomra mostani helyén.
2008-ban az UNESCO a Báb sírszentélyét és Bahá’u’lláh Akkóban található sírszentélyét, illetve a hozzájuk tartozó kerteket a Világörökség részévé nyilvánította.
A forró nyári hónapok kivételével a szentély továbbra is látogatható lesz mind a turisták, mind pedig bahá’í zarándokok részére. A kertek és a szentély ingyenesen látogathatók, építési és fenntartási költségeiket a bahá’í-ok önkéntes adományaiból fedezik. A bahá’í hit nem fogad el külső adományokat.

Kapcsolódó oldalak:
Bővebben a szép kertekről
Nagyfelbontású képek a híres kertről

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »