Makay LászlóNév: Makay László

Lakhely: Szentendre

Életkor: 41

Munka/tanulás: termék manager

Hobby: Zene

Miért vagyok bahá’í? Miután meggyőződtem arról, hogy a bahá’í vallás Isten, az emberiség számára kinyilatkoztatott legújabb üzenete, úgy éreztem, hogy hívő emberként kötelességem Isten akaratát követnem és felvállalnom az új utat – még akkor is, ha nem túl egyszerű felhagyni egy csomó hagyománnyal és berögződött szokással.

Hogyan lettem bahá’í? Mindig is fontos volt számomra az igazság keresése. Hívő keresztényként is voltak kérdések, melyek foglalkoztattak, ám kielégítő választ még a teológus barátaimmal sem tudtunk találni rájuk. Ilyen kérdések voltak, pl. ha Krisztus az üdvözüléshez vezető egyetlen út, akkor annak a néhány milliárd embernek, aki nem keresztény, semmi esélye az üdvözülésre? Foglalkoztatott továbbá Krisztus újbóli eljövetelének a kérdése is: ha Ő megígérte, hogy visszatér közénk, akkor annak úgy is kell lennie. De hogyan? Ezek és ehhez hasonló kérdéseimre a választ később a bahá’í vallás tanításaiban találtam meg.

Mit adott nekem a bahá’í hit? Én minden vallásra úgy tekintek, mint Isten által a földi élethez adott „használati utasítására”. Így a szememben a bahá’í vallás nem más, mint a mai kor embere számára összeállított, legkorszerűbb „felhasználói kézikönyv”.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen: 1. A bahá’í-oknak van egy példaképük: ‘Abdu’l-Bahá. Ő egész életében az embertársai segítésén, a világ jobbulásán, az emberiség békéjének és egységének megteremtésén fáradozott. A bahá’í-ok számára ő az a példakép, aki itt a földi létben odaadó és önfeláldozó életével tökéletesen megvalósította Isten szolgálatát. Valahol minden bahá’í a maga módján arra törekszik, hogy folytassa az ’Abdu’l-Bahá által megkezdett utat. Ha valaki ily módon szeretne tenni azért, hogy itt a Földön mielőbb egy jobb, békés és virágzó kultúra teremtődjön, akkor örömmel várjuk közénk.

2. Ha valaki számára fontos Isten Szava és Akarata, akkor most Isten legújabb kinyilatkoztatásának birtokába juthat.

3. Minden vallási út Istenhez vezet, de az én olvasatomban pillanatnyilag a bahá’í vallásé a legrövidebb.

Laci a Bahá’í Kertekben (Haifa, Izrael)Egy maradandó bahá’í élményem/emlékem: Zarándokutam a Szentföldre, a Bahá’í Világközpontba, ahol az ember tiszteletét leróhatja Bahá’u’lláh előtt.

Egy jó bahá’í könyv: ‘Abdu’l-Bahá: Megválaszolt kérdések

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek. Nagyon szeretem Vass Albert könyveit, de szívesen olvasom Mikszáth vagy Méhes György műveit is.

Kedvenc filmem: Nem értek a filmekhez. A könnyed filmeket nézem szívesen.

Kedvenc zeném: Korábban a jazz, jazz-rock, újabban népzenei ihletésű könnyűzenék illetve egyes világzenei művek, ahol az egyes kultúrák zenei irányzatai csodálatosan ötvöződnek egymással.

Emberek, akikre felnézek:Abdu’l-Bahá

Hogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? A földi életemet a lelkem folyamatos fejlődésének tekintem. A fejlődéshez nyújt útmutatást és támaszt a hit.

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: Szelíd, egymásra odafigyelő emberek, akik az emberiség jobbulásán igyekeznek munkálkodni.

Kedvenc bahá’í idézetem: „A világ jobbulása tiszta és jó cselekedeteken, dicséretreméltó és helyes viselkedésen keresztül érhető el.” Bahá’u’lláh

Kapcsolódó oldalak:
Következő
Vissza az interjúk oldalra
Interjúk amerikai, ausztrál és német bahá’í-okkal