Koczóh LeventeNév: Koczóh Levente András

Lakhely: Pilisszentiván

Életkor: 19

Munka/tanulás: egyetemista

Hobby: sport, olvasás, számítógép, tv

Miért vagyok bahá’í? A bahá’í tanítások egyszerre képezik a legmodernebb, a társadalmat forradalmasító gondolkodásmód alapjait, és tartalmaznak ősi bölcsességeket. Ki beszélt 1844-ben, a bahá’í Kinyilatkoztatás kezdetekor olyan fogalmakról, mint az egység, férfi és nő egyenjogúsága, tudomány és vallás harmóniájának szükségessége és a világbéke?

A világ sokat fejlődött ezen Isteni Szó rejtett hatására, de sajnos rengeteg a megoldandó probléma. Ezek számomra fontos célok, és itt egy jó közösség része lehetek, mely az emberiség javáért dolgozik békés eszközökkel, mintegy búvópatakként. Ezen újfajta gondolkodásmód terjedése egy új típusú, minden embert befogadó társadalom kialakulásához vezet, amelynek jeligéje „egység a sokféleségben” lesz.

Hogyan lettem bahá’í? Szüleimen keresztül ismertem meg a Hitet, és fogadtam el magam is.

Mit adott nekem a bahá’í hit? Jövőképet; okot arra, hogy jó ember legyek és fejlesszem magam. Van Kihez fordulnom és mibe kapaszkodnom a nehéz pillanatokban.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen: A hitélet meglehetősen szabad, nincsenek szertartások vagy egyházi adó, viszont aki keresi, megtalálhatja Istent és saját helyét a világban, azt, hogy miként szolgálhatja az emberiség fejlődését.

Egy maradandó bahá’í élményem/emlékem: Zarándoklatom a Bahá’í Világközpontban, Bahá’u’lláh sírszentélyében. Annak a Helynek a hangulatát lehetetlen leírni, ott egy csodálatos istenélménnyel gazdagodtam.

Egy jó bahá’í könyv: Bahá’u’lláh: A Hét Völgy és a Négy Völgy

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): J. R. R. Tolkien művei

Kedvenc filmem: Az utolsó szamuráj

Kedvenc zeném: különféle rockzenék

Emberek, akikre felnézek: a bahá’í hit hősei, a történelem egyes nagy alakjai, akik sokat tettek a népükért és hétköznapi emberek is (pl. a karatemesterem)

Hogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? Igyekszem betartani a Hit törvényeit, pl. nem iszom alkoholt, reggel-este imádkozok és elmondom a kötelező imát, segítek, ahol tudok. Mi, bahá’í-ok nem azért ragaszkodunk az Isteni Kinyilatkoztatásban lefektetett szabályok követéséhez, mert bármiféle büntetéstől tartanánk, vagy előnyt remélnénk a halál utáni életben; pusztán az Isten iránti szeretet motivál minket. Talán furcsa lehet, hogy egy mai egyetemista képes társasági életet élni alkohol nélkül. Itt az élő példa, hogy így is lehet jól szórakozni, és még másnapossággal sem kell küszködjek :).

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: A mai világban ritkaságnak számít, ha a tagok kapcsolata az őszinteségen, tolerancián és békére törekvésen alapszik. A bahá’í közösségben megtaláltam ezt az egymás iránti mély szeretetet.

Kedvenc bahá’í idézetem: „Ó, lét fia! Ne törődj ezzel a világgal, mert Mi tűzzel tesszük próbára az aranyat, és arannyal a szolgáinkat.” Bahá’u’lláh: Rejtett Szavak

Kapcsolódó oldalak:
Következő
Interjú Levente édesanyjával
Vissza az interjúk oldalra