Kerekes MariannNév: Kerekes Mariann

Lakhely: Szeged

Életkor: 29

Munka/tanulás: közgazdász, villamos energia kereskedő

Hobby: Éneklés, gitározás, beszélgetni emberekkel szellemi témákról.

Miért vagyok bahá’í? Mert az életem célját és értelmét a bahá’í hit segítségével találtam meg.

Hogyan lettem bahá’í? Én nem kerestem vallást magamnak, amikor a bahá’í-okkal találkoztam. A bahá’í fiatalok, akikkel először megismerkedtem, angol társalgási órákat tartottak a városban Békéscsabán, a szülővárosomban. A rádióban hallottam, hogy van lehetőség a nyelvgyakorlásra ingyen. Elmentem a barátnőmmel és rendszeresen jártunk. Az órákon nem beszélgettünk vallásról, de a bahá’í fiatalok világlátása, hozzáállása a dolgokhoz és optimista jövőképe felkeltette az érdeklődésemet. A bahá’í-ok megmutatták nekem, hogy vallásosnak lenni összefér a valóság tudományos úton való kutatásával, hogy vallásosnak lenni egy belső átalakulást jelent, nem külsőségeket, és hogy vallásosnak lenni az, amikor az ember megtalálja az életének célját értelmét és dolgozik azok megvalósulásáért.
Tetszett, hogy a bahá’í hit azt tanítja, hogy a nagy világvallások ugyanannak a Könyvnek a különböző fejezetei és mindegyik Isten Útja.
Egy évig tanulmányoztam a tanításokat (kellett egy kis gondolkodási idő, mert nem hittem igazán Istenben) és jártam a bahá’í összejövetelekre. Majd elhívtak egy roma tanítási projektre tolmácsolni. Megragadott a bahá’í-okból sugárzó elfogadás és szeretet a romák iránt. Hivatalosan ott csatlakoztam a bahá’í közösséghez, Törökszentmiklóson 1997. júniusában.

Mit adott nekem a bahá’í hit? A bahá’í hit adott életemnek értelmes célt. Bahá’u’lláh kegyelméből szerető, hűséges társat kaptam Isten szolgálatához és egy gyönyörű kisfiút, házasságunk gyümölcsét.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen: A bahá’í-ok soha nem unatkoznak, mert Bahá’u’lláh tanításai alapján pontosan tudják, hogy mit kell tenni a világ jobbá tétele érdekében.
A bahá’í hit tanításai és az imák által az ember élete szellemivé válik, boldogabb, kiegyensúlyozottabb lesz, emberi kapcsolatai javulni fognak.
Minden bahá’í egyén egy világközösség részese, nincs olyan ország, ahol ne találna bahá’í barátokat, akik elfogadják olyannak, amilyen.

Egy maradandó bahá’í élményem/emlékem: Eddig háromszor látogathattam el a Szentföldre, a Bahá’í Világközpontba, imádkozhattam a Báb és Bahá’u’lláh Sírszentélyében. Az ott töltött idő minden percét kincsként őrzöm a szívemben.

Egy jó bahá’í könyv: Bahá’u’lláh: Rejtett Szavak Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, rövid verseket tartalmaz mély szellemi igazságokkal.

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): Paolo Coelho: Az alkímista

Kedvenc filmem: Ébredések

Kedvenc zeném: Sting, Simon&Garfunkel, Rúzsa Magdi

Emberek, akikre felnézek: Teréz anya, Tahirih, Mona

Mariann szülőkkelHogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? Törekszem arra, hogy gondolataim, szavaim és cselekedeteim összhangban legyenek a bahá’í szellemiséggel és keresem a lehetőségeket, hogy megismertessem Bahá’u’lláh Üzenetét azokkal, akiket megismerek.

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: A bahá’í-okra jellemző, hogy minden ember felé szeretettel próbálnak fordulni, elfogadják a másságot; tiszta életre törekszenek; mások felett nem ítélkeznek, nem emlegetik mások hibáit, bűneit; nem politizálnak; tanácskozásaikban a közös pontokat, az egységet keresik; Isten iránti odaadásukat az emberek szolgálatával fejezik ki; a bahá’í közösség tagjait felnőttként kezeli, a lelki fejlődés minden hívő saját felelőssége.

Kedvenc bahá’í idézetem: “Ne elégedj meg azzal, hogy csak szavakban mutatsz barátságot! Izzék szíved szerető kedvességben mindenki iránt, kivel utadon találkozol.” Bahá’u’lláh

Kapcsolódó oldalak:
Következő
Vissza az interjúk oldalra