Meleg MarikaNév: Meleg Mária

Lakhely: Szeged

Életkor: 42

Munka/tanulás: adminisztrátor bölcsödében

Hobby: Táncmeditáció

Miért vagyok bahá’í? Gyerekkorom óta keresem Istent. Régen a nagyanyám padlásán, ahol imakönyveket találtam, megtanultam a legfontosabb keresztény imákat. Senki nem ajánlotta figyelmembe azokat, és senkivel nem osztottam meg az én “tudományomat”, mivel visszahúzódó gyerek voltam. Felnőttként pedig felismertem, hogy – az egész Föld egy nagy ország, és mindenki egyenlőnek születik, az élet célja, hogy Istent megismerjük és szeressük, embertársainkat pedig segítsük. Nincs olyan kitétel a hitben, amit ne akarnék magamévá tenni, ezért vagyok bahá’í.

Táncmeditáció a Bahá’í Nyári IskolánHogyan lettem bahá’í? Egy régen látott ismerős hölgy felkeresett, hogy szeretne megosztani velem egy eszmét. Az alatt a két óra alatt, míg hallgattam a hölgyet, és új bahá’í barátját, tudtam, hogy ez JÓ! Este hazatérve tudtam, hogy én bahá’í vagyok! De 7 hét telt el, míg átküzdöttem magam azon, hogy: Mit fognak szólni a szüleim, hogy világvalláshoz csatlakozom? Mit fognak gondolni az ezoterikus barátaim, hogy a szellemi megismerések széles sugárútja helyett az Istenhez vezető szűk ösvényt választom? A dilemmát 2005. július 9-én a Báb vértanúhalálának évfordulóján a kijelentésemmel lezártam.

Mit adott nekem a bahá’í hit? A bahá’í hittel való ismerkedésem után, néhány napon belül egy tanulókör tagja lettem – számomra önismereti, személyiségfejlesztő tréning volt a hit alapjaira építve. Két és fél év alatt megerősödött személyiségem, és ezzel a tulajdonságommal felvértezve szeretném minél több embernek elújságolni, hogy van remény – Isten nem hagyta magára az emberiséget – az egyes ember bizony tehet azért, hogy a béke megvalósuljon a világban.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen: Megnyugszik a lélek; Kitágul a tudat; A hit átfogó szemléletével a világbéke ügyét szolgálni felemelő érzés!

Egy maradandó bahá’í élményem/emlékem: 2006. áprilisában egy országos találkozóra voltam hivatalos a budapesti bahá’í központba. Az ott egybegyűltek sugárzó kedvessége hatására éreztem azt, hogy ez az én lelki családom – ilyen elragadtatott lelki élményem nem volt még emberek között.

Egy jó bahá’í könyv: Gyöngyszemek Bahá’u’lláh írásaiból

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája

Kedvenc filmem: Baraka

Kedvenc zeném: Loreena McKennitt

Emberek, akikre felnézek: Isten Megnyilvánulásai, az Igazságosság Egyetemes Háza jelen és volt tagjai, Teréz anya, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer

Hogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? Az életem mondhatni túlzsúfolt – de nem bánom, mert minden napom, minden órájában emberekkel foglalkozom, és próbálom azt a lelkiséget átadni, amely engem is felemel, boldogsággal tölt el. Minél több emberrel szeretném megismertetni a hitet (örömmel, szeretettel osztogatom a bahá’í kivonatokat, írásokat, az interneten tájékoztatom az érdeklődőket, vendégül látom nem-bahá’í barátaimat). Fontosnak érzem, hogy családtagjaim, barátaim, ismerőseim felismerjék Isten erre a korra rendelt Megnyilvánulását, Bahá’u’lláh-t.

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: Szerető kedvesség, figyelmesség, összeszedettség. Tanácskozások alkalmával mindenki elmondhatja véleményét, melyet döntéseknél figyelembe veszünk.

Kedvenc bahá’í idézetem: „Imádkozzatok, hogy szívetek ne kötődjön önmagatokhoz és a világhoz, hogy megerősítést nyerjetek a Szent Lélek által, és Isten szeretetének tüzével betöltve… semmi sem lesz lehetetlen számotokra, ha van hitetek.” ‘Abdu’l-Bahá

Más fontos megjegyzés: Isten Útján haladva, és hozzá fohászkodva kaptam egy szerető férjet, aki a hit útján is kísér engem.

Kapcsolódó oldalak:
Következő
Interjú Marika férjével
Vissza az interjúk oldalra