Farkasné Kátai Anna Tünde

Név: Farkasné Kátai Anna Tünde

Lakhely: Jászjákóhalma

Életkor: 32

Munka/tanulás: angol nyelvtanár

Hobby: olvasás, beszélgetés, barátok

Miért vagyok bahá’í? Mert szerintem ez az a hit, amelynek alapelvei irányt mutatnak a mai kor emberének, és tanításai a jelenkori emberiség előtt álló kihívásokra megoldást kínálnak.

Hogyan lettem bahá’í? Egy Magyarországon élő, külföldről érkezett bahá’í család hatására, akiket gyakran felkerestem, hogy különféle szellemi témákról társaloghassak velük. Otthonuk és személyük a béke, a harmónia és az elfogadás olyan szigete volt, amelyet korábban még sosem tapasztaltam. Bár katolikus neveltetésben részesültem, minden – általam ismert – vallással szemben igen szkeptikus maradtam. A bahá’í hit írásainak velük együtt való, később pedig önálló tanulmányozása során született meg bennem az elhatározás, hogy én is csatlakozom a bahá’í hit követőihez. Soha nem kérte senki, hogy legyek bahá’í: az igazság önálló keresése ebben a a hitben nemcsak elfogadott magatartás, hanem a szent iratok is egyértelműen erre buzdítanak.

Mit adott nekem a bahá’í hit? Élő istenhitet, hitet a szellemi létezőben, reményt, barátokat, perspektívát, közösséget, önismeretet.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen: Mert a bahá’í-ok közt meg lehet tapasztalni, milyen az, ha egy közösségben mindenki az előítéletmentességet, az emberiség egységét és a világvallások tanításainak alapvető egységét tartja szem előtt, és megpróbálja ezek szerint az alapelvek szerint, szellemi lényként élni az életét, hozzájárulva egy folyamatosan fejlődő, békés, sokszínű és mégis egységes világcivilizáció kibontakozásához.

Jászsági bahá'í-ok és barátaik gödöllői kirándulásonEgy maradandó bahá’í élményem/emlékem: Az emberiség valódi egységének felemelő élményét akkor tapasztaltam meg először, amikor egy jászberényi kis múzeumban egy képkiállítás megnyitóján vettem részt, ahol bahá’í-ok is jelen voltak. Az ünnepi műsor keretében egyikük elmondta az emberiségért szóló, annak egységéért könyörgő bahá’í imát, amelyből olyan jóakarat és szelídség áradt, hogy azt éreztem, a teremben ülő minden ember szívén átsuhan a gondolat: Adná Isten, hogy valóban így legyen!

Egy jó bahá’í könyv:
Portals to Freedom (A Szabadság kapui) – történetek ‘Abdu’l-Bahá Egyesült Államokban tett látogatásáról.

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): Kahlil Gibran: A Próféta

Kedvenc filmem: Kis Nagy Ember (fsz.: Dustin Hoffman)

Kedvenc zeném: Enigma: That’s Why We Are Here

Emberek, akikre felnézek: A Mester (‘Abdu’l-Bahá), Tahirih, Mahatma Gandhi, a bahá’í hit korai hősei.

Hogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? Szellemibbé és tudatosabbá teszi a mindennapokat. Rendszeres lelki elmélyülésre, vagyis önmagammal való szembenézésre, illetve Istenhez fűződő viszonyom átgondolására késztet. Visszatart attól, hogy mások hibáival foglalkozzak, helyette a saját életemért vállalt felelősségem kerül előtérbe. Ugyanakkor reményt is ad egy békés, egységes, lehetőségeit kiteljesítő emberi társadalom létrehozására.

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: Kedvesség őszinteség, vendégszeretet, nyitottság, elfogadás, megbízhatóság, türelem, lelkesedés.

Kedvenc bahá’í idézetem:
„Ó, Barát! Csak a szeretet rózsáját ültesd szíved kertjébe!”
Bahá’u’lláh;
„Ha a háború gondolatával találkozol, a béke erősebb gondolatát állítsd vele szembe” Bahá’u’lláh

Kapcsolódó oldalak:
Következő
Vissza az interjúk oldalra