Koczóhné ZsókaNév: Koczóhné Járay Erzsébet

Lakhely : Pilisszentiván

Életkor: 46

Munka/tanulás: tanár

Hobby: olvasás, séta, múzeum, jóga

Miért vagyok bahá’í? Hogyan lettem bahá’í? Ateista családban nőttem fel. Noha a Bibliát olvastam, csak szimbolikus beszédként, kultúrtörténeti műként értelmeztem. A jógatanárom indított el a spiritualitás útján. De Isten létében még mindig nem voltam biztos.

Közben a férjemen keresztül, aki fordítóként kapott egy könyvet a bahá’í hitről, kapcsolatba kerültem a bahá’í tanításokkal. A nemzetek, a nemek és a vallások egyenlősége, az előítéletektől való mentesség, a papság hiánya, a tanácskozás mint problémamegoldó módszer egyből elnyerte a tetszésemet.

Ha van Isten, gondoltam, csak ezeket akarhatja az emberiségtől. Na de van-e Isten? És ekkor a Kossuth Rádióban egy fiatal, aki felnőttként fogadta el a hitét, azt mondta, Isten mindenkit megszólít élete folyamán kétszer-háromszor. Megadja a lehetőséget, hogy csatlakozzunk hozzá. Kopogtat, de nekünk kell kinyitni az ajtót. Ez nagyon szíven ütött. Rájöttem, hogy a harmadik megszólításnál tartok, és nem engedhetem el válasz nélkül. Ekkor lettem szívemben bahá’í.

Majd röviddel ezután, a következő bahá’í összejövetelen, 1989. december 13-án kimondtam, hogy bahá’í vagyok.

Mit adott nekem a bahá’í hit? Bahá’u’lláh sírja mellett megéreztem az időtlen nyugalmat.

3 jó érv arra, hogy valaki bahá’í legyen:

  • a tanítások logikusak, de a szívhez is szólnak
  • könnyebben érthetővé válik a többi vallás
  • jó közösséget találhatunk

Egy maradandó bahá’í élményem/emlékem: Az első években minden szerda este összejöttünk néhányan egy barátnál, és a hit kérdéseiről beszélgettünk.

A bahá'í család, idősebb fiuk, Levente ballagásánEgy jó bahá’í könyv: Toni und Theo Schoenaker: Die neue Ehe [Az új házasság]

Kedvenc könyvem (nem-bahá’í): Coelho: A zahir

Kedvenc filmem: Sidney Pollack: Ilyenek voltunk

Kedvenc zeném: Beethoven: Egmont nyitány

Emberek, akikre felnézek: II. Rákóczi Ferenc, Polcz Alaine, egy lengyel vendégmunkásnő a futószalag mellett a savanyító üzemben, az édesanyám, a jógatanárom

Hogyan befolyásol a bahá’í hit a mindennapi életben? Igyekszem betartani a törvényeket. Nem iszom alkoholt, nem pletykálkodom, a jót keresem embertársaimban és a lelki fejlődés lehetőségét a nehézségekben.

A bahá’í-ok és a bahá’í közösség jellemzői: Sokszínű közösség, nyelvi szempontból és a szokásokat tekintve is. Vidám, nyílt társaság.

Kedvenc bahá’í idézetem: “A vallás célja, amint az Isten szent Akaratának mennyéből feltáratott,az, hogy egységet és egyetértést teremtsen a világ népei között….A vallás minden ajándékok legértékesebbjét nyújtja az embernek, a bőség szaruját kínálja, örök életben részeltet,és múlhatatlan értékekkel halmozza el az emberiséget.” Bahá’u’lláh

Kapcsolódó oldalak:
Legelső
Interjú Zsóka fiával
Vissza az interjúk oldalra
Interjúk amerikai, ausztrál és német bahá’í-okkal