Egy reggel, ültem a padlón a hálószobában, a három gyerekemmel játszottam. Előző  éjszakán jöttünk haza egy bahá’í konferenciáról. Hirtelen, a négyéves gyerekem azt mondta, hogy „A konferencián, azt mondták, az  ember egy,Az igaz, – folytatta, – és  ha az ember egy, mikor lesz kettő?

Több szülő tapasztalta már ezt az édes kis humort, ami a kisgyerekei félreértéseiből ered.  Ezek gazdagítják a családi kultúrát és kedves történetek lesznek belőlük, amelyet elmesélhetünk majd az unokáinknak. Van azonban szülőként egy csodás felelősségünk, hogy átadjuk gyermekeinknek az életről szóló alapigazságokat. Nagyon könnyű elolvasni egy történetet, vagy adni egy rövid leckét a gyerekünknek, és azt hinni, hogy azért mert mi értjük az üzenetet (pl. az ember egy), a gyerek is érti. Ahhoz, hogy az emberiség arra fejlődjön, hogy jobb civilizációt teremtsen, és ahhoz, hogy az egyén arra fejlődjön, hogy a lelki tulajdonságokat kifinomítsa, nem hagyhatjuk a véletlenre ezt a csodás felelősséget. Mint minden más fajta fejlődés, a szellemi fejlődés is olyan gondoskodást és figyelmet igényel, ami megegyezik minden emberi fejlődési fázis szükségleteivel, kapacitásaival, és szempontjaival.

A Báb arról biztosított bennünket, hogy a mai kor legkisebb gyermekei, bölcsebbek lesznek mint a múlt generációk legbölcsebb emberei. De ez nem fog a véletlenen múlni. Az Alap Igazságok Sorozat, segítheti Önt abban, hogy alap szókincset és fogalmakat adjon, amikre szükség lesz, ahhoz, hogy biztosítsuk azt, hogy a szavak szilárd fogalmakká válhassanak, megegyezzenek a valósággal, valamint lényegesek legyenek a gyerekek  jelenlegi szemléletéhez. Nyilvánvaló, hogy ezek a könyvek nem szándékoznak alapos elmélyülést adni a témába, hanem egy gyengéd bevezetést a fogalmak világába, egy gyerek szemszögéből.

A legtöbb szülő elég jól ismeri a gyerekeit, ahhoz, hogy jól kihasználhassa e könyveket, de mindemellett, hogy senkinek se kelljen újra feltalálni a kereket, itt van néhány ötlet más szülőktől, melyeket hasznosnak találhatnak.

  1. Cselekedjünk a gyermek útmutatása szerint. Engedjük, hogy a gyerek megállítson minket a kérdéséivel vagy hozzászólásaival. Ha hallgatunk a gyermekre, sokat tanulhatunk az értelmi képességeiről.
  2. A kisebb gyermeknél, az illusztrációk nélkülözhetetlen részei a tanulásnak. Használjuk a képeket arra, hogy az elméletet közelebb hozzák a gyermek saját tapasztalataihoz.
  3. Amikor lehetséges, használjunk példát a gyermek mindennapi életéből, hogy a fogalom még felfoghatóbbá váljon számára.
  4. Gyakran emlékeztessük a gyermeket, hogy ezek a fogalmak Bahá’u’lláh-tól valók.
  5. Miután elolvastuk a könyvet a gyermeknek, kérjük meg, hogy meséljen a könyvről. Egy kisgyermek általában koncentrál egy képre, vagy egy részre, amely közel áll saját tapasztalataihoz. Ez egy hasznos eszköz arra, hogy meghatározzuk a gyerek megértését.

„A gyermekeknek kezdettől fogva isteni nevelést kell kapniuk és állandó figyelmeztetést arra, hogy emlékezzenek Istenükre.” ‘Abdu’l-Bahá

Könyvek e sorozatban: Egyedül, Amikor meghalok, Egyetértek, Ami tisztességes, Amikor semmi nem megy jól, Amikor imádkozom, Tanítók Istentől, Az összes emberek, Isten az…, Miért a világon, Növekvést, Egy madár szárnyai.

Könyvek e készletben: Egyetértek, Egy madár szárnyai, Amikor meghalok.