Hogyan terjesztik a bahá’í-ok hitüket?

Bahá’u’lláh kijelentette, hogy minden egyes bahá’í-nak kötelessége megosztania a Hitét másokkal, de téríteni nem szabad. Ezért senkire sem szabad nyomást gyakorolni, hogy fogadja el a bahá’í tanításokat, hiszen az igazság önálló keresése minden egyén alapvető joga és kötelessége.

Hogyan lehetek bahá’í?

Egy ember akkor lesz bahá’í, ha felismeri, hogy Bahá’u’lláh, Isten mai korra rendelt Hírnöke és elfogadja az ő törvényeit és tanításait, valamint az adminisztrációs rendet, amelyet az Alapító hozott létre a világ egyesítésére. A hivatalos tagsághoz az előző elhatározást szükséges elmondani vagy leírni egy bahá’í intézménynek, például az Országos Szellemi Tanácsnak.

A hithez való formális csatlakozás nem feltétele a társadalom erkölcsi és szellemi megújítását célzó bahá’í tevékenységeknek, bárki részt vehet és indíthat ilyeneket.

Vannak-e étkezési korlátozások a bahá’í hitben?

Étkezési megkötések nincsenek a bahá’í hitben, de alkohol és kábítószerek fogyasztása tilos.

Kötelező-e adományozni a bahá’í-oknak jövedelmükből?

A bahá’í-ok életük részének tekintik, hogy lehetőségeikhez mérten adományozzanak a Hitük munkáját támogató alap számára. Az adományok gyűjtése névtelenül történik, nyomásgyakorlás nélkül.

Milyen törvények léteznek a bahá’í hitben?

A bahá’í tanítások törvényeket és előírásokat tartalmaznak az egyén szellemi és erkölcsi életére, valamint a társadalom nevelésére és fejlődésére. A személyes életre vonatkozó főbb törvények: imádkozás minden nap, a böjt betartása, a gyermekek nevelése, a pártpolitikától való tartózkodás és a munkavégzés. Az erkölcsi élet főbb törvényei: elkerülni a kibeszélést, a házasságon kívüli szexuális életet, a szerencsejátékot és a nem-gyógyászati célú alkohol- és kábítószer használatot. Továbbá Bahá’u’lláh elveket és intézményeket hozott létre, amelyek mintát adnak egy egységesült világ működtetésére és a föld népei jólétének biztosítására.

Mi a bahá’í álláspont a homoszexualitásról?

A bahá’í hit elismeri a nemi vágy értékét, és ennek megfelelő kifejezési helyének a férfi és nő közötti házasságot tartja. A bahá’í-ok azonban nem erőltetik erkölcseiket azokra, akik nem fogadták el Bahá’u’lláh kinyilatkoztatását. Míg a bahá’í tanítások magas szintet céloznak meg a tiszta, erkölcsös élet minden vonatkozásában, figyelembe veszik az emberi gyengeséget, melyre toleranciával és megértéssel kell a hívőknek tekinteni. Ilyen értelemben előítélettel tekinteni a homoszexuálisok felé ellentmond a bahá’í tanításoknak.

Kapcsolódó oldalak:
Következő kérdéscsoport: Közösségi élet
Vissza a kérdésekhez
Interjú bahá’í-okkal