Az első magyar nyelvű könyv borítója. Az 1923-ban megjelent könyv 1933-as magyar nyelvű kiadásának egyik előszavát Vámbéry Ármin fia, Vámbéry Rusztem írta

Az első magyar nyelvű könyv borítója. Az 1923-ban megjelent könyv 1933-as magyar nyelvű kiadásának egyik előszavát Vámbéry Ármin fia, Vámbéry Rusztem írta

Miben hisznek a bahá’í-ok?

A bahá’í-ok hisznek abban, hogy egy Isten létezik, az egész emberiség egy családba tartozik és a vallások alapvető lényege egy. Felismerték, hogy Bahá’u’lláh tanításai megnyitották az utat a világbéke megvalósulásához. Ahogy a régi korok szent iratai előre látták, az emberiség el fogja érni szellemi és társadalmi érettségét, és méltón nagykorúságához egy egységes családként fog élni egy igazságos, föld méretű társadalomban. bővebben»

Ki Bahá’u’lláh?

A bahá’í hit alapítóját, Bahá’u’lláh-t Isten mai korra rendelt Hírnökének tartja több mint 5 millió ember. 1817-ben született Teheránban egy vezető nemesi családban. Születésekor a Mírza Husayn ‘Alí nevet kapta. Magát később Bahá’u’lláh-nak hívta, amelynek jelentése “Isten Dicsősége”. Tanításai miatt 40 éves száműzetésben volt része, melynek végső állomása a Szentföld volt. Itt hunyt el 1892-ben. bővebben»

Mik a bahá’í hit alapvető tanításai?

Míg a bahá’í hit megerősíti az alapvető szellemi igazságokat, melyeket Isten összes eddigi hírnöke hozott; társadalmi tanításai a mai globális kor szükségleteihez igazodnak, mint az emberiség egysége, a mindenféle előítélet felszámolása, egyenlő jogok és lehetőségek a férfiak és a nők számára, a vallás és a tudomány lényegi harmóniája, mindenkire kiterjedő oktatás, egy nemzetközi nyelv szükségessége és a szegénység és gazdagság végleteinek megszüntetése. bővebben»

Ki a Báb?

A bahá’í-ok úgy tartják, hogy a Báb (1819-1850) Isten független Hírnöke, aki az emberiség szellemi fejlődésének új ciklusát indította el. Írásai Bahá’u’lláh küldetésének útját készítették elő. Az iszlám papság – veszélyeztetve érezvén helyzetét,- 1850-ben kivégezte a Bábot. bővebben»

Honnan és mikortól származik a bahá’í hit?

A bahá’í hitet Bahá’u’lláh alapította 1863-ban, amikor küldetését bejelentette Bagdadban, száműzetése korai szakaszában.

Hány bahá’í van?

Több mint 5 millió bahá’í él a föld valamennyi országában, mintegy 100.000 településen. A bahá’í hitet földrajzi értelemben a második legelterjedtebb világvallásnak tartják a kereszténység után. Statisztika bővebben»

Hol élnek Magyarországon bahá’í-ok?

A legnagyobb bahá’í közösség Budapesten és környékén van. A vidéki városok közül Szegeden, Debrecenben, illetve a Jászságban van nagyobb közösség.

Van-e a bahá’í hitnek nemzetközi központja?

A Bahá’í Világközpont Izraelben, Haifa és Akkó térségében van. A helyet Bahá’u’lláh jelölte ki, akit ide száműztek 1868-ban és itt hunyt el 1892-ben. A hit legszentebb helyei itt találhatóak: Bahá’u’lláh és a Báb sírszentélye, valamint a nemzetközi irányító testület székhelye. bővebben»

Ki a bahá’í hit vezetője?

Bahá’u’lláh demokratikusan választott tanácsok rendszerének felállítására szólított fel, melyek helyi, országos és nemzetközi szinten működnek. A bahá’í hit legfőbb irányító testülete az Igazságosság Egyetemes Háza, a kilenctagú nemzetközi tanács, amelyet az országos tanácsok tagjai választanak titkos szavazással. bővebben»

Milyen ünnepnapjaik vannak a bahá’í-oknak?

A bahá’í-ok 11 szent napról emlékeznek meg. Ezek egy része Bahá’u’lláh és a Báb életével kapcsolatos. A bahá’í új év március 21-én van. A többi ünnep közül a legfontosabb a Ridván (ejtsd: rezván), ami egy 12 napos időszak április-májusban, amely Bahá’u’lláh küldetése bejelentésének az évfordulója. A szent napokról a közösségek imákkal, elmélkedéssel és kötetlen beszélgetéssel emlékeznek meg. A szent napok közül kilenc munkaszüneti napnak számít. Bővebben »

Kapcsolódó oldalak:
Következő kérdéscsoport: A Hit elemei
Vissza a kérdésekhez
Ismertető a bahá’í hitről