A Nemzetközi Bahá’í Közösség kategorikusan elutasítja az iráni ügyész vádját, miszerint a hét fogvatartott bahá’í hívő „bevallotta”, hogy izraeli és más országokkal is kapcsolatban álló, illegális szervezeteket működtet.
„A lehető leghatározottabban tagadjuk a feltételezést, miszerint a bahá’í-ok Iránban bomlasztó tevékenységekben vennének részt”- nyilatkozta Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője. A Bahá’í Közösség nem vesz részt politikai ügyekben. Egyetlen bűnük, hogy a vallásukat gyakorolják”.
Dugal asszony elmondása szerint a letartóztatás is része annak a jól dokumentálható, évtizedek óta tartó kampánynak, melynek célja Irán legnagyobb vallási kisebbségének, a 300.000 fős bahá’í közösségnek a megsemmisítése.
A képviselőasszony reagált Hasan Haddat, a Teheráni Iszlám Forradalmi Bíróság védelmi főügyész helyettes iráni lapokban megjelenő nyilatkozatára.
Dugal asszony elmondta, hogy az a hét bahá’í, akiket ezévben letartóztattak, tagja volt egy olyan bizottságnak, melynek feladata, hogy az Iránban élő mintegy 300,000 bahá’í hívőről gondoskodjon.

Az iráni bahá’í-ok elleni támadások legutóbb házak és autók gyújtogatásában nyilvánultak meg.

A Fársz tartománybeli Mousavi család majdnem megsérült, amikor egy gyújtogató benzint öntött a kunyhójukra, amikor a család otthonukon kívül aludt.Az elmúlt 15 hónap során legalább egy tucat olyan gyújtogatásos esetet jelentettek, melyek célpontjai bahá’í-ok voltak, mondta Dugal asszony, említve a legutóbbi esetet:
— Július 25-én Kerman tartományban, Rafsanjanban egy ismert bahá’í hívő gépjárművét gyújtották fel és rongálták meg motoros gyújtogatók. Soheil Naeimi, az autó tulajdonosa, a városban lakó 10 másik bahá’í családdal együtt fenyegető leveleket kapott egy magát a Rafsajani Fiatalok Bahá’í Ellenes Mozgalmának nevező csoporttól, mely – többek között -dzsiháddal (szent háború) fenyegette meg őket.
Az izraeli összejátszással kapcsolatos állítások teljes mértékben hamisak és félrevezetők. Az iráni hatóságok csak ürügyként használják a tényt, hogy a Bahá’í Világközpont Izrael északi részén található.
„Az iráni kormány tökéletesen figyelmen kívül hagyja azt az ismert történelmi tényt, miszerint a bahá’í hit központja 1853-ig Iránban volt, mikor is a hatóságok elűzték onnan a bahá’í vallás alapítóját, és 40 éves száműzetése utolsó állomásaként, az akkor az Ottomán Birodalomhoz tartozó Akkóban bebörtönözték. Ez a terület most Izrael része.”
A képviselő asszony azt mondja, hogy a bahá’í-ok Iránban állandó zaklatásnak vannak kitéve, őrizetbe veszik és kihallgatják őket tevékenységeikről.
„Ahogy a bahá’í-ok világszerte aggodva figyelik az erőszak fokozódását – mondja – úgy látják, egyre erőteljesebb mértékben igazolódik be, hogy terv szerint üldözik a bahá’í-okat. Egyedüli reményük, hogy elegendően emelik fel szavukat világszerte tiltakozásul az iráni kormányzat ellen és kényszerítik rá arra, hogy az erőszaknak véget vessen”.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat 1. , 2. cikk

Kapcsolódó hírek:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »